Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nešto se iza brda valja

Kako su izabrani Kasap, Sabljica i Golijanin: Jedan uopšte nije bio na listi uspješnih

vijece ministara bih helez
Foto: VMBiH

Prvi na rang-listi za zamjenika Ureda za reform javne uprave bio je Miloš Golijanin, te je imenovan na četvorogodišnji mandat. Na listi su bili još Kasap i Delić te se Vijeće ministara BiH našlo u problemu

Ured koordinatora za reformu javne uprave BiH dobio je novo rukovodstvo. Bivšeg koordinatora Dragana Ćuzulana naslijedio je Darko Kasap, inače dosadašnji zamjenik. Izabran je kao najbolji kandidat na konkursu koji je u oktobru prošle godine raspisao Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH. Inače, koordinator i zamjenici imaju statusu savjetnika predsjedavajućeg VMBiH BiH te i plaću u skladu sa tim.

Iako je, prema ranijem dogovoru stranaka, ova pozicija trebala pripasti Trojci, tačnije SDP-u, to se nije desilo. Kasap je kadar HDZ-a. Znamo kako je do toga došlo, i o tome ćemo u nastavku, kao i o izboru zamjenika. Međutim, pitanje “zašto” ostalo je neodgovoreno. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić porukom je odgovorio na pitanje Fokusa da li je HDZ izigrao dogovor ili je, eventualno, na sceni neka zamjena. 

– Nema nikakve zamjene niti izigravanja dogovora. Kao što sam bezbroj puta rekao ne bavimo se samo kadrovskim rješenjima – napisao je Nikšić.

Kasapova biografija tajna

Vijeće ministara BiH Kasapa je izabralo kao prvorangiranog, od komisije najbolje ocijenjenog kandidata na konkursu za koordinatora, na mandatni period od četiri godine. 

Zapisnik sa sjednice Vijeca ministara BiH
FOTO: Screenshot
Zapisnik sa sjednice Vijeća ministara BiH

Zanimljivo je da je do Kasapove biografije nemoguće doći. Nije poznato ništa o njegovom obrazovanju, gdje je i koji fakultet završio, te ima li magisterij ili doktorat, što je u konkursu navedeno kao poželjno.

Ove informacije zatražili smo, ali nismo dobili, od Vijeća ministara, od Ureda koordinatora za reformu javne uprave, ali i od Kasapa lično. U svom odgovoru od prije desetak dana napisao je sljedeće: 

– Nakon što Rješenje o mom imenovanju za navedenu poziciju bude službeno potvrđeno dobit ćete sve potrebne informacije. Stoga, veselim se našoj budućoj suradnji.

Kasap nema biografije ili je još uvijek nema stranici Ureda
FOTO: Screenshot
Kasap nema biografije ili je još uvijek nema stranici Ureda

Rješenje o imenovanju dobio je i jedan zamjenik, Miloš Golijanin. Drugi je izabran kao vršilac dužnosti i ova odluka može se problematizirati s obzirom na to da uopće nije bio kandidat za to radno mjesto. Radi se o Samiru Sabljici. Istovremeno, kandidat sa rang-liste uspješnih na konkursu, Nedžib Delić, odbijen je.

Ovo je prvi put da se koordinator i zamjenici biraju na konkursu. O sastavu komisije i još nekim detaljima Fokus je pisao nedavno u tekstu “Zašto iz Vijeća ministara BiH kriju kako je izabran Kasap?”. 

Prema našim saznanjima, na javni oglas zaprimljeno je sedam prijava i sve su ispunjavale formalno-pravne, te opće i posebne uvjete tražene konkursom. Svih sedam kandidata pozvano je na intervju, ali su mu pristupila samo četiri. Konkursna komisija ih je ocijenila, te sačinila dvije rang-liste uspješnih. 

SDP je HDZ-u “poklonio” poziciju

Osim Darka Kasapa, koji je dobio najviše bodova za koordinatora, 47, na listi su bili Nedžib Delić kao drugorangirani sa 39 i Samir Sabljica na trećem mjestu sa 35 bodova. Delić je, inače, šef Operativne jedinice u Uredu koordinatora za reformu javne uprave. Sabljica radi u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Prema informacijama Fokusa, upravo on bio je kandidat SDP-a koji je trebao “pobijediti” na konkursu. Vjerovatno je vjerovao u pozitivan ishod izbora pa se uopće nije prijavio za poziciju zamjenika, za razliku od Kasapa koji je igrao na sigurno i imao plan B. Ništa manje naivan nije bio ni Delić, za kojeg naši izvori tvrde da je silno želio funkciju (u tromjesečnom periodu 2015. godine bio je v.d. koordinatora) iako nije imao političku podršku, što će se, uostalom, pokazati na sjednici Vijeća ministara BiH. 

Delic bio na listi uspjesnih ali imenovan Sabljica
FOTO: Screenshot
Delić bio na listi uspješnih, ali imenovan Sabljica

Golijanin bio prvi na listi

Prvi na rang-listi za zamjenika bio je Miloš Golijanin, te je imenovan na četvorogodišnji mandat. Na listi su bili još Kasap i Delić te se Vijeće ministara BiH našlo u problemu. Kasap je dobio poziciju koordinatora, pa je bilo logično da imenuju Delića kao sljedećeg uspješnog kandidata. 

Međutim, trebalo je po svemu sudeći na neki način zadovoljiti SDP koji je ostao bez pozicije koordinatora. Tako je kombinatorika Vijeća ministara iznjedrila rješenje kojim su derogirani rezultati konkursa, pa su, kao što smo već naveli, za vršioca dužnosti imenovali kandidata sa druge liste Samira Sabljicu. Za Delićevo imenovanje glasao je jedino ministar finansija i trezora BiH, SNSD-ov Srđan Amidžić.

– Sa jedan glas ZA (ministra finansija i trezora) i osam glasova PROTIV (predsjedavajuće Vijeća ministara; ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa; ministra odbrane; ministra pravde; ministrice civilnih poslova; ministra za ljudska prava i izbjeglice; ministra komunikacija i prometa; ministra sigurnosti) Vijeće ministara nije donijelo rješenje kojim se imenuje Nedžib Delić, s liste uspješnih kandidata, za zamjenika koordinatora za reformu javne uprave BiH na mandatni period od četiri godine. Vijeće ministara je donijelo rješenje kojim se imenuje Samir Sabljica za vršioca dužnosti zamjenika koordinatora za reformu javne uprave BiH do okončanja konkursne procedure, a najduže na mandatni period od tri mjeseca – navedeno je u zapisniku sa sjednice Vijeća ministara održane 1. februara. 

Zadatak za pravnike

Od Sabljice nismo uspjeli saznati da li je prihvatio funkciju vršioca dužnosti. Sudeći prema onome što se može vidjeti na internet stranici Ureda, još nije. Naime, na ažuriranoj stranici Darko Kasap naveden je kao koordinator, a na mjestu zamjenika stoji samo ime Miloša Golijanina. 

stranica Ureda nema imena Samira Sabljice
FOTO: Screenshot
Na stranici Ureda nema imena Samira Sabljice

I ovo nije sve. Postoje još neke nelogičnosti kojima bi se mogli pozabaviti pravnici. Koliko znamo, oni iz Transparency Internationala u BiH već jesu. Čekamo njihove zaključke.

Podsjećanja radi, na samom početku rada Ureda postojao je samo koordinator i imenovalo ga je Vijeće ministara. Međutim, vremenom, uvedene su i pozicije jednog, pa onda i drugog zamjenika. Potom je izvršena još jedna izmjena, kojom se nadležnost za njihovo imenovanje daje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, a ministri to, otprilike, samo “aminuju”. 

Važno je naglasiti da je svaka od tih izmjena propraćena izmjenama internih akata Ureda. Međutim, posljednja intervencija nije. Naime, u augustu prošle godine VM donosi odluku da se ubuduće koordinator i zamjenici biraju putem javnog konkursa, te da komisiju za izbor imenuje Vijeće ministara posebnim rješenjem, na prijedlog Kabineta predsjedavajuće. Ova odluka nije usaglašena sa internim dokumentima i aktima o osnivanju Ureda, niti su akti izmijenjeni u skladu sa odlukom, a upravo na nju se pozvao Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH pri raspisivaju konkursa. Neke ranije odluke su još uvijek na snazi i pitanje je da li je donošenje Odluke o kriterijima za izbor i imenovanje koordinatora i zamjenika koordinatora za reformu javne uprave uopće pravno utemeljeno.