Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gradonačelnik banje luke

Kako troši Stanivuković: Biram firme, potrošim 1,3 miliona i uredno vas obavijestim

Drasko Stanivukovic, gradonacelnik Banjaluke
22.06.2021., Gradska uprava, Banjaluka (BiH) – Gradonacelnici dva najveca grada u BiH Benjamina Karic i Drasko Stanivukovic sastali su se danas u Banja Luci. Gradonacelnica Sarajeva je u Banjaluku dosla na Stanivukovicev poziv i rijec je o njihovom prvom sluzbenom susretu. Njihovi prethodnici, Igor Radojicic i Abdulah Skaka, se nikada nisu sluzbeno sastali. Gradonacelnica Sarajeva odrzala je govor u kojem je rekla da je "nasa prekrasna Banjaluka biser Krajine", te se zahvalila gradonacelniku Stanivukovicu sto je ucinio da se osjeca kao u svojoj kući. U centru Banjaluke, u blizini Gradske uprave i Banskog dvora, postavljena je i cesma u cast dolaska gradonacelnice Sarajeva, a prilagodjena je svima, a postavljanje slicne cesme je najavljeno i kada Stanivukovic bude dolazio u Sarajevo. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Dok “evidentira svaku potrošenu marku”, gradonačelnik Stanivuković firme kojima daje ugovore poziva – telefonom, sam „ispregovara“ cifru, potpiše ugovor i – uredno obavijesti građane da im je novac već potrošio

“Svaka utrošena marka iz gradskog budžeta biće javno prikazana“, iz dana u dan, kao mantru, ponavlja gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković (PDP).

Analiza njegove rečenice završava riječju – utrošena. Dakle, već je potrošena. Netransparentnim tenderskim postupcima, direktnim sprazumima i pregovaračkim postupcima bez obavještenja javnosti, nova gradska administracija privatnim firmama podijelila je 1.323.777 sa uračunatim PDV-om, piše Žurnal.

Od ukupno 157 ugovora, Stanivuković je direktno razdijelio 76, što su građani platili 304.362 KM. One veće vrijednosti spakovao je u „pregovaranja“ – njih ukupno sedam vrijednih 1.019.415 KM.

Dok „evidentira svaku potrošenu marku“, gradonačelnik Stanivuković sa firmama kojima daje ugovore sam „ispregovara“ cifru i uredno obavijesti građane da im je novac već potrošio.

SKUPA „PREGOVARANJA“

Među poslove koje je na taj način podijelio spadaju održavanja sistema GIS i EDMWS. „Geoinova – informatički inženjering“ i „Orka“ dobile su 28.080, odnosno 7.020 KM i to već u februaru ove godine, dva mjeseca nakon ustočličenja „promjene“.

Zanimljivo, a pisala je „Infoveza“, gradonačelnik je pregovarački postupak bez obavještenja javnosti iskoristio da nabavi „računarsku i drugu opremu za proces masovne vakcinacije stanovništva“. Od „Alf-oma“, 8. aprila za 126.766 KM. Hitnost je pokušao da opravda zaključkom Gradskog štaba za vanredne situacije od 22. marta čiji je komandant – upravo gradonačelnik.

„Potreba za provođenjem predmetnog postupka javne nabavke proističe iz zaključka Gradskog štaba za vanredne situacije, broj 12-G-645/21 od 22.03.2021. godine, gdje je u tački 3, druga alineja, propisano da će se izvršiti nabavka računara i druge opreme za proces masovne vakcinacije stanovništva“, stajalo je je u dokumentu po kojem je dodijeljen ugovor.

Održavati softvere u pisarnici može isključivo „Mega Computer Engineering“ i to za 12.099 KM, nakon što je posao direktno „ispregovaran“.

Među Stanivukovićevim ugovorima za „pod lupu“ svakako su i dva potpisana sa Zavodom za izgradnju Banjaluka. „Pružanje usluga na poslovima komunalne naknade“ 6. maja koštalo je 450.450 KM, dva mjeseca kasnije, 2. jula, „pružanje operativne pomoći na poslovima komunalne naknade“ – još 64.999 KM.

Posljednji u nizu velikodušno datih ugovora bio je onaj od 10. avgusta „Kozaraputevima“ prijedorskog tajkuna Dragana Čorokala, vrijedan 330.000 KM. Nakon što je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS izdalo privremenu upotrebnu dozvolu, ali zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa na dvije parcele za most u Srpskim toplicama, a ne zbog nedovršenih radova, Stanivukoviću su iskrsli dodatni radovi.

Poslije pisanja Žurnala, pokušavao je da se pravda posredstvom bliskih mu medija, ali građanima čiji novac “transparentno troši“ nije objasnio šta mostu još nedostaje i šta je konkretno plaćeno 330.000 KM i kako je most uopšte stavljen u upotrebu, ako su se pojavili dodatni radovi, kao i kako 3,8 ranije datih miliona KM nije bilo dovoljno da posao bude završen.

ZASTAVICE, UKRASI, NAMJEŠTAJ, DUKATI…

Dok javnosti ne stigne smisleno objašnjenje iz nove gradske administracije, što se čeka već mjesecima, u tenderske zanimljivosti gradonačelnik i njegovi saradnici upisali su i direktno dodijeljene ugovore koje su počesto procjenjivali do granične zakonske vrijednosti od 6.000 KM, odnosno 7.020 sa uračunatim PDV-om.

Samo četiri dana nakon što je sjeo u fotelju prvog čovjeka grada, 28. decembra, za održavanje računarske opreme zadužio je „Centronix“ i posao procijenio upravo na – 7.020 KM.

Softver i licencu za BL -Bike održava „Supermarket“ – 6.922 KM, ormar je isporučio „MiD Elektro“ za 7.006 KM, a kod iste firme kupljene su i kamere za nadzor komunalne opreme – 6.962 KM.

Za „Alf-om“ u Gradskoj upravi ima još posla. Toneri i ketridži, na osnovu direktnog sporazuma, kupljeni su po cijeni od 5.259 KM, dok je developer koštao 6.051 KM.

Građani Banjaluke „Tempo gradnji“, čija je osnovna djelatnost organizacija izvođenja građevinskih projekata, plaćali su i dukate za Bogojavljensku litiju, težine 17,5 grama i finoće 900/1.000 – 2.549 KM.

Potrošni materijal isključivo za kopirnicu firmi „Dragičević d.o.o“ plaćen je 5.615 KM, a transparentne barijere za kancelarije „Portalu“ – 6.657 KM.

Dok je Mladena Ćućuna, smijenjenog šefa Odsjeka za poslove Civilne zaštite, nazivao Ćućun XIV i s pravom ga optuživao za preskupu nabavku namještaja od 5.967 KM, koji na kraju nije završio na licitaciji, već u Stanivukovićevom kabinetu, gradonačelnik je kupovao namještaj za objekte u Rakovačkim barama. S firmom „Maličević“ potpisao je direktni ugovor vrijedan 6.991 KM.

KOLAČ, MJESEC VARENJA PA UGOVOR

Sa Stanivukovićem nikad nije dosadno, naročito kada se pogledaju datumi potpisa njegovih direktnih tenderskih ugovora. Dan grada obilježen je 22. aprila, gradonačelnik je prvo pojeo sitne kolače, a onda sa firmom „Laterna“ ugovor od 1.872 KM potpisao mjesec kasnije, 31. maja. Firma „Stars and more“ bila je zadužena za video produkciju za isti događaj, a ugovor je potpisan skoro dva mjeseca nakon što je posao obavljen – 17. juna.

Među firmama koje direktnim ugovorima favorizuje Stanivuković svakako je i „ABC Solutions“. Dizel agregat za vakcinalni centar, od 6.962 KM, početkom juna pokazao se kao dobar, u julu je uslijedio i ugovor za montažu zastavica i drugih ukrasa za praznike – 6.891 KM.

„Javne nabavke će stvarno biti javne, a vi od sada na ovom mjestu možete pratiti na šta se tačno troši budžetski novac“, stoji na stranici Gradske uprave Banjaluka.

I, zbilja, troši se. Po direktnim dogovorima, za namaknute poslove.