Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na rubu egistencije

Kako žive penzioneri u BiH: Počnem plakati kad vidim koliko je litar ulja

potrosacka-korpa

Od minimalne penzije živi veliki broj Bišćana. S nešto većim iznosom od minimalnog snalaze se Hasan i Mirsada

Penzioneri u Unsko-Sanskom kantonu Bosne i Hercegovine žive na rubu egzistencije.
S prosječnom penzijom, koja u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosi 490 maraka, provjerili smo kako žive i preživljavaju uz svakodnevna enormna poskupljenja osnovnih živežnih namirnica, objavio je BHRT.

Esma Midžić iz Bihaća je 86-godišnja penzionerka. Dok cijene svakodnevno rastu, penzije ostaju iste. Na pitanje kako preživljava, kaže, ni sama ne zna.

“Počnem plakati jer je litra ulja 5.80, to je žalosno. A drugo da ti ne govorim, što sam uzimala po dvije kile sad uzmem dvije jabuke ili dvije banane i tako, preživljava se nekako. Od penzije prvo platim režije i odem po lijekove pa što mi ostane… A imam moju dragu Dajanu koja je zamijenila moje dijete, mnogo mi valja. Kupuje mi lijekove, meso, donese sve što treba. Eto tako, sama živim”, kaže Esma Midžić.

Od minimalne penzije živi veliki broj Bišćana. S nešto većim iznosom od minimalnog snalaze se Hasan i Mirsada. Iako im penzije nisu pretjerano velike, kažu lakše je jer ih je dvoje.

“Mi eto živimo solidno ali sa nižom penzijom ne mogu preživjeti, previše je skupo, cijene rastu nenormalno i stvarno je teško živjeti. Teško možemo uštediti tako da penzioner nema za to, to je najžalosnije što se ne može Iako su građani većinom optimistični i smatraju da uvijek može biti gore, ipak imaju zajednički stav – teško se uklopiti u ogromna poskupljenja. Sumorna svakodnevnica se, kažu, zaboravi uz malo šale i smijeha”, ističe Mirsad Avdić.

Osman Mujanović kaže da su cijene nenormalne.

“Ne znam kako iko izlazi na kraj. Ne idem doktoru pa mi nije potrebno da kupujem lijekove”, rekao je Mujanović.