BiH

loši uslovi života

Kako živi romska populacija u BiH za vrijeme koronavirusa?

17/08/2020

Kako u udruženjima ističu, sretna okolnost je ta da do sada nema zaraženih koronavirusom, osim dva slučaja za koja se pretpostavljalo da su pozitivni. Jedan u Sarajevu, drugi u Bihaću

Romska populacija u Bosni i Hercegovini na teži način suočava se sa koronavirusom, prvenstveno zbog velike nezaposlenosti, loših uslova u kojima većina živi, ali i nedostatka higijenskih potrepština.

U Savezu Roma BiH kažu da osim nekoliko opština koje su im pomogle donacijama i udruženja Roma, niko nije pomogao u donacijama higijenskom opremom tokom pandemije, javlja BHRT.

“Testiranje još niko nije išao. Mislim evo vidite, narod se i dalje boji. Maske ima narod se čuva. Ko se čuva dobro je, ko se ne čuva, opet šta znam”, kaže Mirsad Zahirović, naselje Crni vrh, Sarajevo.

Pandemija koronavirusa involvirala se u sve sfere društva, naročito u onaj dio koji se odnosi na ekonomsku situaciju. Kada o tome govorimo tu su najugroženiji svakako Romi u BiH sa kojima smo razgovarali, i koji kažu da vlasti i nisu pokazale sluha za njihove probleme, te da nisu u dovoljnoj mjeri dobili potrebne maske i ostala higijenska sredstava kada se govori o pandemiji.

“BiH do sada nije obezbijedila ni jedan vid pomoći. Par puta sam kontaktirao Dom zdravlja Vrazovo, obavještavao o pristiglim porodicama iz inostranstva. Da su stigli u BiH pogotovo početkom aprila ušli su u BiH nisu bili testirani. Zašto Domovi zdravlja ne rade svoj posao na način kako bi morali to da rade”, govori Dervo Sejdić, predsjednik Saveza Roma BiH.

“Javno kažem, ne dam svoju djecu u školu. Ja neću sutra da svoje dijete liječim da se ja zarazim. Ja sam dijabetičar to je opasno po mene, a drugo to mi je sve na svijetu, što da ja svoje dijete zarazim zbog nečije gluposti”, mišljenja je Roberto  Sejdić, naselje Crni vrh, Sarajevo.

Sa strahom od pandemije, ali i nedostatkom maski i higijenskih sredstava, suočavaju se i Romi u banjalučkom naselju Veseli brijeg.

“Svi se štite kako mogu i znaju. Ni doktorima kada se razboliš, malo nešto prehladiš odmah misle da je korona, a da provjere, kakvi”, smatra Jelena Osmanović, naselje Veseli brijeg, Banja Luka.

“Masku kada idemo u grad. Ne hodamo nigdje. Čuvamo se”, kaže Ajša Mujkić, naselje Veseli brijeg, Banja Luka.

Iz mostarskog udruženja Humano srce, poručuju da su sami prikupili nešto maski i rukavica, te da je to sve što im je na raspolaganju. Ističu, mnogo toga je potrebno, a nikoga nije briga.

“Niko ni iz Vlade da je došao da pita kako ta djeca žive. Da li imaju šta jesti. Da pomognu malo ovoj dječici. Znate šta je, ne moramo sada okretati glavu kad je Rom Ciganin, pa svi smo mi ljudi”, rekao je Dževad Gegić, predsjednik Udruženja „Humano srce“ Mostar.

“Tako sam bolesna i meni je svejedno, pošto nemam nikavu mogućnost nemam napolju spavam”, ispričala je Bibica  Sulejmanović iz  Mostara.

Kako u udruženjima ističu, sretna okolnost je ta da do sada nema zaraženih koronavirusom, osim dva slučaja za koja se pretpostavljalo da su pozitivni. Jedan u Sarajevu, drugi u Bihaću. Možda je pandemija ta koja bi sve koji su to zaboravili trebala podsjetiti da čovjeka čine djela.

Komentari

Autor: BHRT

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.