BiH

sve ovisi od korone

Kakva nas predizborna kampanja očekuje, iz stranaka poručuju da nemaju plan

08/08/2020

Iz vladajućih stranaka kažu kako još nemaju precizan plan, ali da će kampanja svakako biti provedena

Centralna izborna komisija saopštila je da je podneseno 38 prijava političkih stranaka i devet nezavisnih kandidata za učešće na lokalnim izborima u Mostaru. CIK će u narednom periodu izvršiti provjere i ovjeriti liste onih subjekata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Budući da epidemiolozi smatraju kako do zime koronavirus neće nestati, postavlja se pitanje na koji način će se političari boriti za glasove birača kao i koliko novca će sve to da iziskuje. Iz vladajućih stranaka kažu kako još nemaju precizan plan, ali da će kampanja svakako biti provedena, javlja BHRT.

“Mi planiramo doći do svakog našeg potencijalnog glasača koristeći sve multimedijalne platforme i koristeći sredstva javnog priopćavanja, tako da ćemo vjerovatno se prilagoditi situaciji kakva ona bude od 15.10. do 15.11”, rekao je Stjepan Bošković (HDZ).

Kako epidemiološki uslovi budu dozvoljavali tako ćemo se i ponašati, normalno da se sve više koriste društvene mreže jer mi smo uvijek imali direktni kontakt i tako ćemo i nastaviti”, poručuje Salem Marić (SDA).

“Ono što je suština je da ćemo mnogo više biti na terenu, mnogo više sa ljudima budući da nije moguće organizovati velike skupove”, kaže Radovan Kovačević (SNSD).

O troškovima naši sagovornici nisu željeli govoriti, navodeći kako je za takve procjene još rano. U kampanji 2018, prema podacima koalicije „Pod lupom „ utrošeno je ukupno 9,6 miliona KM. Iz ove koalicije navode kako se u kontrolu poslovanja političkih stranaka moraju uključiti i službe za reviziju, kao i finansijska policija i poreska uprava jer kapaciteti ureda za reviziju kojim raspolaže CIK nisu dovoljni.

“I tu su većinom svi finansijski izvještaji u redu, niko ne premašuje maksimalni limit, međutim uvijek se postavljalo pitanje koji su drugi fondovi koje političke stranke koriste a to je i iz privatnih preduzeća i iz javnih preduzeća na jedan drugi način”, kazao je Vehid Šehić iz koalicije “Pod lupom”.

Najviše novca biće utrošeno, smatra Šehić, na promociju u medijima, video spotove kao i džambo plakate što je sve dosta skuplje u odnosu na predizborne skupove. Za kampanju se priprema i opozicija.

“Mi smo spremni na poštivanje mjera, poštivaćemo ih u svojoj kampanji kakve god da one bile ali ono što smo vrlo jasno rekli, nećemo dopustiti da vlast pozivajući se na epidemiju i pozivajući se na pogoršano stanje suspenduju i demokratiju stave u karantin”, izjavio je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Da trenutno stanje sa pandemijom može utjecati na tok izbora primjer suzemlje u okruženju Srbija i Hrvatska u kojima su se za vrijeme trajanja pandemije održale kampanje i izbori. Vladajuće stranke iskoristile su pandemiju za politički profit i zadržavanje vlasti, smatra profesor političkih nauka Anđelko Miladinović.

“HDZ je iskoristio situaciju jer je ispred stožera imao članove svoje stranke koji su odrađivali posao u početku. Prema tome HDZ je procijenio trenutak kada će zakazati izbore, pokrenuti kampanju, odigrati kampanju i zadržati vlast”, tvrdi Miladinović.

Šta nam konkretno u ovim specifičnim uslovima vladajući i opozicija spremaju znaćemo tačno 16. oktobra kada predizborna kampanja za lokalne izbore i službeno treba da počne.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.