Inicijativa u KS

Kakve će beneficije dobiti dobrovoljni darivaoci krvi?

Foto: Pixsell

Prema dostupnim podacima Zavoda za tranfuzijsku medicinu FBiH, godišnje se prikupi oko 16.000 jedinica krvi, a krv daruje oko 8.000 osoba, od kojih je 5.500 muškaraca i 2.500 žena

Krv je najdragocjeniji poklon koji možete darovati drugoj osobi. To je nezamjenjiv lijek koji se ne može vještački proizvesti. Zato je svaka kap neprocjenjivo vrijedna, a jedini način da se osigura su dobrovoljni darivaoci.

Kako bi na simboličan način zahvalili humanim muškarcima i ženama, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jelena Pekić uputila je Vladi i Ministarstvu zdravstva KS inicijativu za donošenje programa određenih beneficija za dobrovoljne darivaoce krvi za 2024. godinu.

– Prema podacima iz avgusta 2023. godine Zavoda za tranfuzijsku medicinu FBiH na nivou Kantona Sarajevo je oko 1.000 muškaraca koji su darivali krv 30 i više puta i oko 400 žena koje su darovale krv 20 i više puta u životu. Vodeći se pozitivnim iskustvima gradova u regionu iniciram da se sličan model beneficija osmisli i na nivou Kantona Sarajevo za 2024. godinu, te da Vlada odredi koje bi to povlastice bile za građane i građanke koji žive na području ovog kantona – navela je Pekić u inicijativi.

A o tome kakve povlastice dobrovoljni darivaoci krvi trenutno imaju, ali i drugim pitanjima, za Fokus je govorila direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH doktorica Aida Đozo, specijalista transfuziolog, subspecijalista imunohematologije.

U Zagrebu besplatan javni prevoz

– Što se tiče benefita za darivaoce, trenutno imaju pravo na slobodan dan, a oni koji su darovali krv deset i više puta oslobođeni su od plaćanja participacije za zdravstvene usluge. Također, u toku ove godine ostvarili smo saradnju sa Olimpijskim bazenom Otoka gdje darivaoci imaju određene pogodnosti prilikom korištenja njihovih usluga. U saradnji sa Olipijskim muzejom obezbijedili smo darivaocima krvi besplatnu ulaznicu, a JP Sarajevo omogućava jednu besplatnu vožnju žičarom za svakog darivaoca koji daruje krv u toku mjeseca novembra – kazala je Đozo.

Motiv za darivanje krvi sigurno nikome nije ostvarivanje pogodnosti, ali, svakako, treba im pokazati zahvalnost barem simboličnim nagradama. Dobrovoljni darivaoci krvi u Zagrebu, recimo, imaju pravo na besplatnu godišnju kartu za javni gradski prevoz, i to muškarci koji su darovali krv 30 i više puta i žene koje su krv darovale 20 i više puta. U Mostaru je nedavno inicirano da se omogući besplatan parking. Pozitivnih primjera i ideja ne nedostaje, a kako će se Vlada KS odrediti prema inicijativi zastupnice Pekić uskoro ćemo saznati.

Direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu ističe i druge pozitivne strane darivanja krvi, uz napomenu da se organizirane akcije trenutno provode u završnim razredima srednjih škola i visokoškolskim ustanovama.

Krv se testira na mnoge bolesti

– Prije svakog darivanja krvi obavlja se ljekarski pregled i provjera nivoa hemoglobina u krvi, na osnovu kojeg se određuje podobnost za darivanje krvi, a darivalac dobija uvid u svoje zdravstveno stanje. Također, određuje se krvna grupa i Rh faktor, što može biti izuzetno važno u pojedinim situacijama, kao naprimjer, prilikom planiranja potomstva ili nakon nesreće. Potom, testiranje velikog broja mladih ljudi na transmisione bolesti (Hepatitis B, Hepatitis C, Sifilis/TPHA i HIV/AIDS) ujedno predstavlja veliki uspjeh u prevenciji širenja tih bolesti – navodi doktorica Đozo.

U Zavodu su, uglavnom, zadovoljni odzivom darivalaca na akcijama darivanja krvi. Međutim, sagovornica Fokusa naglašava da uvijek može više i bolje. Prema dostupnim podacima, u ovoj ustanovi godišnje se prikupi oko 16.000 jedinica krvi, a krv daruje oko 8.000 osoba, od kojih je 5.500 muškaraca i 2.500 žena. Oni su ambasadori humanosti bez kojih kompletan zdravstveni sistem ne bi mogao funkcionisati. Svoju humanost opravdali su nebrojeno puta, u toku pandemije, za vrijeme ljeta i visokih temperatura, i drugim sličnim okolnostima. Ne misleći na sebe nego na druge uvijek su se odazivali i darivali krv, znajući da neko zavisi od njih.