Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kakvu je odluku Vijeće ministara BiH donijelo daleko od očiju javnosti?!

vijece-ministara1111

Vijeće ministara BiH u tajnosti i daleko od očiju javnosti donijelo je 26. januara 2016. godine Odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH. Ako je datum uopšte tačan s obzirom da je Vijeće ministara tokom januara održalo pet sjednica, a ni jedna nije, zvanično, održana tog 26. januara?!

Iza dugog i birokratskog naziva, koji običnom čovjeku ama baš ništa ne govori, krije se jedan od dva glavna uslova da bi aplikacija za članstvo BiH u Evropskoj uniji bila kredibilna (o drugom uslovu – adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, već se vode pregovori sa EU). [yuzo_related]

Pojednostavljeno, Vijeće ministara je krilo i obmanulo javnost i sad će morati odgovoriti zašto?!

Kritičari, nevladine organizacije i dio opozicije već na samu najavu ovakvog rješenja, svojevremeno su ustvrdili da je neustavno i neefikasno, te da će se zbog “popuštanja Dodiku i Čoviću”, ući u EU za minimalno 50 godina?!

Oni su tad tvrdili da je rješenje koje predlaže SDA protiv Ustava BiH, te da se na ovaj način izlazi u susret Draganu Čoviću i na mala vrata uvodi “treći entitet” u BiH. Ipak, najspornije u svemu, rečeno je tada, izjednačavanje je glasova svih premijera na nivou kantona, entiteta i države te najava da se odluke moraju donositi konsenzusom.

Pod pretpostavkom da je to čak i zakonito teško da bi ostavljalo prostora za optimizam s obzirom na stotine i hiljade zakona koji se na taj način moraju izmijeniti. Odgovoreno im je da se sve želi nepotrebno politizirati, te da su optužbe tendenciozne i netačne.

Za sutra u 11 sati je zakazana press-konferencija na kojoj će se javnosti obratiti predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić. Tada će biti i definitivno jasno šta je odlučno, ko je odlučio, na kojoj sjednici i u kojoj formi.


Odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, objavljenu u Službenom glasniku, možete preuzeti OVDJE!