Kamate za kupovinu stana na najnižem nivou ikada u BiH

BiH

Stan

Sada je sigurno dobro vrijeme za kupovinu nekretnine budući da su kamate na najnižem nivou ikada, a sa kupovinom nekretnine štedite novac umjesto da plaćate kiriju, izjavio je u razgovoru za Fokus.ba Samir Mujagić, suvlasnik agencije za nekretnine Prostor.

Sa Mujagićem smo razgovarali o trenutnoj potražnji i prodaji stanova, cijenama na tržištu, te faktorima koji mogu uticati na odluku za kupovinu stana.

Mujagić ističe da je na području sarajevske općine Novi Grad moguće kupiti devastiran stan za 1.000 KM po kvadratnom metru, dok se na istom području renovirani stanovi i novogradnja prodaje u rasponu od 1.500 do 2.200 KM po metru kvadratnom

“Najskuplji su stanovi u Centru gdje se cijene kreću od 1.800 KM po metru kvadratnom za devastirane stanove do 3.500 KM po metru kvadratnom za stanove koji su perfektno renovirani. Cijena novogradnje se kreće od 2.800 KM do 5.000 KM po metru kvadratnom”, naveo je Mujagić.

On ističe da mlađe osobe najčešće kupuju jednosobne i dvosobne stanove, a bračni parovi sa djecom trosobne i četverosobne stanove.

“Penzioneri prodaju trosobne i četverosobne stanove kako bi kupili dovosoban stan i imali viška novca za bolji život ili putovanja”, kazao je Mujagić za Fokus.ba.

Cijena stana kako ističe Mujagić zavisi od lokacije, dispozicije prostorija, veličine stana i spratnosti.

“Što je viša spratnost stanovi su skuplji, ako zgrada ima lift. Ovo ne važi za zadnju sprat u starogradnjama, jer kupci izbjegavaju takve spratove zbog opasnosti prokišnjavanja. Kada je riječ orijentaciji, južna i zapadna strana su najpopularnije. Novogradnja je malo više tražena nego starogradnja, ali nije velika razlika. Novogradnja je približno 10 do 20 posto skuplja nego starogradnja”, zaključio je Mujagić.