Šest mjeseci od devastacije

Kamere na Partizanskom groblju nisu u funkciji, obećanja o obnovi samo predizborni trik?

Ponovo devastirano Partizansko spomen groblje u Mostaru
15.06.2022., Mostar, Bosna i Hercegovina - Partizansko spomen groblje ponovno je na meti vandala. Ovog puta devastirano je kao nikad prije, te je unistena gotovo svaka ploca koja se nalazila na spomen groblju. Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Iz SABNOR-a BiH su revoltirani najavama iz Grada Mostara da će 200.000 maraka biti utrošeno tek za nadzorne kamere i održavanje prostora. O obnovi ni riječi

Šest mjeseci od njegove potpune devastacije, Partizansko groblje Mostar i dalje čeka na obnovu fizičkih oštećenja izazvanih divljanjem pojedinaca. Za sada su samo osigurana sredstva Vlade Federacije BiH u iznosu od 200.000 maraka koja idu za postavljanje rasvjete i kamera, javlja Federalna televizija.

Iz SABNOR-a BiH su revoltirani najavama iz Grada Mostara da će 200.000 maraka biti utrošeno tek za nadzorne kamere i održavanje prostora. O obnovi ni riječi. Obećanja data prije pola godine iz SABNOR-a, smatraju pustim predizbornim trikom.

„I prije ove devastacije, nakon onih ranijih, gradonačelnik Mostara je tvrdio, a od tad je prošlo ne četiri mjeseca, nego mnogo više, da će se u okviru videonadzora cijelog grada pod videonadzor staviti i Partizansko spomen-groblje. Sad se to plaća novcima Federacije. Dakle, gradonačelnik je dao lažno obećanje“, kaže Sead Đulić, predsjednik SABNORBiH.

Gradonačelnik Mario Kordić kaže da sredstva koja Grad planira izdvojiti za Partizansko spomen-groblje idu za održavanje tog lokaliteta. Slična obećanja stužu i s kantonalne razine, ali bez konkretnih poteza.

„Imali smo nekoliko sastanaka sa zvaničnicima iz EU. Dogovoreno je da se nikakvi ozbiljniji radovi ne rade dok se ne završi taj sigurnosni momenat“, kazao je Kordić.

„Ono je u današnjem vremenu malo zapušteno, sutra ne možemo kazati da će biti tako. Nadam se da će sutra biti u boljem stanju, svakako ćemo težiti tome“, istakao je Džafer Alić, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a.

Kamere postavljene prije četiri godine više nisu u funkciji. Ipak, iz SABNOR-a poručuju da bez fizičke zaštite ovaj kompleks ne može biti siguran.

„Kamere su bile dok se plaćalo. One nisu kupljene pa postavljene već su bile dio paketa sa sigurnosnom agencijom. Tamo mora biti 24 sata fizička zaštita, videozaštita, dobro osvjetljenje i tako dalje“, poručio je Đulić.

Veliki broj partizanskih spomenika širom BiH godinama čeka na obnovu što govori kakav odnos vlast ima prema historijskom naslijeđu. Ovo remek-djelo, arhitekte Bogdana Bogdanovića je možda najdrastičnija opomena.