Kamere uhvatile napadača iz Manchestera dok je kupovao ruksak za bombu (VIDEO)

BiH

salman

Policija u Velikoj Britaniji vjeruje kako je otkrila dosad neviđene snimke Salmana Abedija, bombaša samoubice koji je na ulazu u Manchester Arenu nakon koncerta Ariane Grande u ponedjeljak ubio 22 osobe, a ranio njih 59.

Policija vjeruje kako je osoba obučena u crno, koju su nadzorne kamere snimile kako u petak šeće trgovačkim centrom Arndale u središtu Manchestera, najvjerovatnije Abedi. Osim toga, imaju i dokaze koji sugeriraju da je Abedi s bankomata digao 250 funti i potom otišao u šoping centar oko 20 sati navečer, piše Sky News.

Krucijalna stvar na fotografijama je ruksak na Abedijevim leđima na kojem se vidi kratica s cijenom, što sugerira da je upravo kupljen. Također, na fotografijama se vidi da je ruksak crn izvana i plave boje iznutra, što je u skladu s fotografijama s mjesta eksplozije koje je nekoliko sati prije objave ove snimke u javnost pustio New York Times.

Britanska policija izvijestila je, inače, u srijedu da je uhapsila i sedmu osobu povezanu s terorističkim napadom u Manchesteru, a obavještajni izvori, kako prenose mediji, otkrivaju da je pronađeno još eksploziva koji je mogao biti iskorišten nakon napada u ponedjeljak u kojem je ubijeno 22 ljudi.

Ranije su u Libiji uhapšeni otac i brat atentatora iz Manchestera, a brat je priznao da je znao za napad i osumnjičen je da je planirao izvesti teroristički čin u Tripoliju, objavila je libijska sigurnosna služba.

Ali, bombašev otac kazao je za Reuters da je on posljednji razgovarao sa sinom prije pet dana telefonom i da je “sve bilo normalno”. Ramadan Abedi, kojega su protivterorističke snage zadržale na razgovoru, kazao je da je njegov sin Salman porodici rekao da će ići na hodočašće u Meku.

Ramadan je, inače, prema pisanju dijela britanskih medija, u Libiji boravio kao pripadnik militantne skupine koju se povezuje s al-Qaidom.

Daily Mail, pozivajući se na britanske policijske izvore, piše da jedna od teorija kojom detektivi trenutno barataju je mogućnost da je samoubica iz Manchestera bio dio šire evropske terorističke mreže u koju su uključni i napadači na Pariz i Bruxelles.

Britanska policija ogorčena na američke medije: Potkopavate našu istragu