BiH

Kanadski grad obilježava Dan bijelih traka

31/05/2017

Kanadski grad Hamilton se, u ime solidarnosti sa žrtvama zločina u Prijedoru, uključio u kampanju Dan bijelih traka – saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK), koji navodi da im je želja da građani tog grada i Kanade postanu svjesni u kojim razmjerama se dogodio, kako kažu, zločin genocida u Prijedoru i na cijeloj teritoriji BiH.

Na prijedlog članice Skupštine grada Hamiltona Marije Pearson, gradonačelnik Hamiltona Fred Eisenberger je po drugi put uključio taj grad u kampanju Međunarodnog dana bijelih traka, a na velikom skupštinskom elektronskom panou ispred zgrade Skupštine grada, danas je u znak podrške napisano “Hamilton podržava Međunarodni dan bijelih traka”.

– Uspjeli smo skrenuti pažnju javnosti Hamiltona i Kanade na diskriminaciju žrtava u Prijedoru. Naša poruka o činjenicama, zločinima i kontinuiranoj dehumanizaciji nesrpskog stanovništva u Prijedoru obišla je Kanadu. Kanada je jedna od rijetkih država čija vlada je podržala kampanju Međunarodni dan bijelih traka – potcrtali su u IGK-u.

Dan bijelih traka je, kako poručuju, simbol borbe za istinu i pravdu, za ljudska prava i slobode žrtava i svih poniženih, za dostojanstvenu kulturu pamćenja, ne zbog osvete već zbog bolje budućnosti u kojoj će istina i pravda biti put zajedničkog života.

Direktor IGK-a Emir Ramić, zahvaljujući odbornicima Skupštine Hamiltona na podršci Međunarodnom danu bijelih traka, naglasio je da političkih, akademskih te pravnih pojedinačnih i kolektivnih subjekata u svijetu traže da učine hitne dodatne napore da se bezuslovno ispoštuje pravedna borba prijedorskih žrtava i svjedoka agresije i genocida za sjećanje na istinu i pravdu bez kojih nema pomirenja i sretnije zajedničke budućnosti svih građana Prijedora i BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.