Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ćorsokak u travniku

Kandidat je umro, šta dalje: CIK ne zna šta da radi, SDA i HDZ imaju svoja rješenja (VIDEO)

travnik

Smrt kandidata za načelnika Travnika na dan izbora, koji je osvojio najviše glasova birača, slučaj je za koji u Centralnoj izbornoj komisiji još uvijek nemaju pojašnjenje kako postupiti

Rješenju situacije u Travniku, nakon što je kandidat SDA za načelnika Mirsad Peco preminuo na dan izbora na kojima je osvojio najviše glasova još se ne nazire. Odluka je na Centralnoj izbornoj komisiji BiH, ali kako ovakav slučaj nije predviđen Izbornim zakonom, za savjet su se odlučili obratiti međunarodnim pravnim institucijama. SDA i HDZ-a rješenje vide sasvim različito, javlja BHRT.

Smrt kandidata za načelnika Travnika na dan izbora, koji je osvojio najviše glasova birača, slučaj je za koji u Centralnoj izbornoj komisiji još uvijek nemaju pojašnjenje kako postupiti. Kada je riječ o ovakvim okolnostima, Izborni zakon BiH je tu situaciju predvidio samo u jednom članu i to se odnosi na kandidatske liste.

Dok u državnoj izbornoj komisiji pokušavaju pronaći rješenje za travnički slučaj, SDA i HDZ imaju potpuno suprotne stavove o mogućem rješenju. U SDA, čiji je kandidat preminuo na dan izbora, smatraju da je jedino, kako ističu, pravedno rješenje da se ponove izbori samo za načelnika.

Kao jedan od mogućih scenarija u SDA navode i raspisivanje referenduma za smjenu načelnika, ako se kao rješenje ponudi imenovanje drugog kandidata po broju glasova. U travničkom HDZ-u, čiji kandidat je drugi po broju glasova, naglašavaju da očekuju od institucija države da poštuju propise u kojima, kako ističu, ima pojašnjenje o nepreuzimanju mandata iz bilo kojeg razloga, kao i to da očekuju da će kandidat HDZ-a Goran Pejaković biti proglašen za novog načelnika Općine Travnik.

U ovom trenutku niko u BiH ne može kazati ko će naslijediti Admira Hadžimerića na čelu Općine Travnik. Ono što su iz Centralne izborne komisije kazali je to da će se obratiti i međunarodnim organizacijama, pravnim međunarodnim institucijama od kojih će zatražiti savjet o trenutnoj situaciji koja se dogodila u Travniku na dan izbora.