Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kante za selektivno odlaganje otpada za 1.500 domaćinstava u KS

kante_za_smece_

Kantonalno javno komunalno preduzeće (KJKP) “Rad”, u saradnji s Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS), počelo je realizirati pilot projekt “Uvođenje odvojenog prikupljanja otpada u individualnim stambenim objektima na području Kantona Sarajevo”.

– Njime se uvodi dvolinijski sistem prikupljanja otpada u individualnim stambenim objektima, što podrazumijeva da će građani odvajati otpad u obliku suhe i mokre frakcije. Suha frakcija sadrži reciklažni ambalažni otpad u koji spada papir, karton, plastična i metalna ambalaža i on se odlaže u žutu kantu, dok se u mokroj frakciji nalazi sav ostali otpad, odnosno miješani komunalni otpad koji će se odlagati u crnu kantu – objasnio je direktor “Rada” Selim Babić.

Podjela kanti za odvojeno odlaganje otpada domaćinstvima počela je jutros u ulici Ilirska na Butmiru, a po dvije kante od 120 litara bit će dodijeljene za ukupno 1.500 domaćinstava u općinama Stari Grad, Centar, Vogošća, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža.

Selim Babić

Projekt finansira resorno kantonalno ministarstvo sredstvima u iznosu od 160.000 KM.

– Sredstva su utrošena za nabavku tri vrste opreme i to 3.000 kanti za odvojeno prikupljanje otpada, od kojih je 1.500 kanti za mješoviti otpad i 1.500 za prikupljanje pet ambalaže i papira. Također je nabavljeno 35 kontejnera kapaciteta 1.100 litara, poznatijih kao ‘zeleni otoci’ za selektivno prikupljanje otpada koji će biti postavljeni na nekoliko lokacija u općinama, gdje nema velikog broja individualnih stambenih objekata – naveo je resorni kantonalni ministar Čedomir Lukić i naglasio da je cilj ovog projekta podizanje svijesti građana o selektivnom prikupljanju otpada.

Osim navedenog, bit će podijeljeno po pet kompostera za svaku općinu, kako bi stanovnici mogli reciklirati zeleni otpad kao što su lišće, granje, ostaci od voća i povrća.

Kako je Lukić rekao, u planu je i izgradnja kompostane u KS u kojoj bi se tretirao sav prikupljeni zeleni otpad. To bi, između ostalog, značilo odlaganje manjih količina otpada na Gradsku deponiju Smiljevići, ali i uštede komunalnim preduzećima koje bi se usmjerile u nove ekološke projekte.

Po riječima Babića, podjela kanti domaćinstvima upriličena je u koordinaciji s mjesnim zajednicama i nadležnim službama pomenutih šest općina. Istakao je da će ispred stambenih objekata gdje su kante uručene, biti uklonjeni stari kontejneri.

Kako je najavljeno, 35 novih “zelenih otoka” bit će postavljeno u preostale tri općine Kantona Sarajevo, i to 15 u Ilijašu i po deset u Hadžićima i Trnovu. Uz svaku kantu, komposter i kontejner KJKP “Rad” bit će dodijeljene i brošure sa uputama o pravilnom načinu odvojenog odlaganja otpada kao i terminima njegovog odvoza, saopćeno je iz Pres-službe KS.