Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanton koji u prosjeku bilježi najmanje krivičnih djela u FBiH

policija
Foto: Ilustracija

Na širem području FBiH godišnje se evidentira na stotine krivičnih djela. I dok pojedini kantoni bilježe nagativne rekorde u ovoj oblasti, drugi pak, imaju mnogo bolje rezultate.

U konačnici, najbolje rezultate od početka ove godine imao je MUP Bosansko-podrinsjkog kantona, iako su njihovi policijski službenici ujedno i među najslabije plaćenim u FBiH.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakao vršilac ovlaštenja policijskog komesara MUP-a BPK Adem Laković, ovi rezultati su postignuti na više načina.

“Broj krivičnih djela od početka ove godine u BPK-u u prosjeku je manji u odnosu na sve kantone u FBiH, a razlozi za to su preventivni i represivni rad policijskih službenika na spriječavanju izvršenja i otkrivanju počinilaca krivičnih djela, kao i ostvarena saradnja sa drugim policijskim agencijama u BiH, vladinim i nevladinim organizacijama i građanima”, rekao je Laković za Fokus.ba.

Međutim, policijski službenici u BPK, kao i u drugim kantonima, suočavaju se sa određenim logističkim problemima čije bi rješavanje doprinijelo još boljem radu.

“Trenutno najveći izazovi su nedostatak materijalno-tehničkih sredstava, opreme i kadrova. MUP BPK ima potrebu za dodatnim ulaganjem u ovim oblastima”, naveo je Laković.

Primanja policijskih službenika nisu jednake u svim kantonima, a upravo u BPK su neka od najnižih primanja u FBiH. No, do povećanja će teško doći.

“Izjednačavanje plaća sa drugim kantonima u narednom periodu je neizvjesno zbog nedostatka finansijskih sredstava u budžetu Kantona”, zaključio je Laković.