Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

drvar

Kanton obustavlja isplatu socijalne pomoći od 1. marta: “Neka objašnjavaju korisnicima”

Momcilo Bajic – fena

– Dokle god to ne urade neće biti isplate, pa neka te svoje postupke objašnjavaju korisnicima – poručio je ministar Bajić

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Kantona 10 uputilo je obavijest načelnici Drvara i Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Općine Drvar da će od 1. marta 2022. godine obustaviti isplatu sredstava korisnicima prava socijalne skrbi.

Naime, u dopisu kojeg je potpisao ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Kantona 10 Momčilo Bajić navodi se da općina Drvar nije postupila po Izvješću o izvršenom stručnom nadzoru nad njihovom Službom za opću upravu i društvene djelatnosti, koju je obavilo spomenuto ministarstvo 23. septembra 2021. godine.

Kako je za Fenu kazao ministar Bajić, Općina Drvar imala je dovoljno vremena da uradi reviziju postojećih rješenja.

– Dokle god to ne urade neće biti isplate, pa neka te svoje postupke objašnjavaju korisnicima – poručio je ministar Bajić.

U vezi s ovom informacijom oglasila se i općinska načelnica koja je u svom dopisu navela da je, postupajući po stručnom nadzoru, uputila Općinskom vijeću prijedlog odluke o osnivanju centra za socijalnu skrb.

“Odbornička većina odbila je odluku, pravdajući to samo njima znanim razlozima. Načelnica općine je upozoravala odborničku većinu da će zbog takve njihove odluke trpiti upravo korisnici kojima je priznato pravo na pomoć za uzdržavanje, izuzetnu i jednokratnu novčanu pomoć”, navela je općinska načelnica.