Anisa Bajramović

Kanton Sarajevo bi se u avgustu mogao suočiti s novim valom koronavirusa

sarajevo vrijeme korona
24.06.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Danas je u BiH vrhunac toplotnog vala zbog cega je i Federalni hidrometoroloski zavod izdao crveni meteoalarm. Na vecini meteoroloskih stanica temperature su bile cesto vise od 30 stupnjeva, a na nekima su cak oborene rekordne vrijednosti. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Istakla je da je epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo zadovoljavajuća već nekoliko sedmica i da je trenutno 78 aktivnih slučajeva

Ukoliko se ne poštuju epidemiološke mjere u Kantonu Sarajevo (KS) bi se već u avgustu mogao očekivati novi val koronavirusa, odnosno širenje Delta varijante, izjavila je epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo KS Anisa Bajramović, javlja Anadolu Agency (AA).

Bajramović je na konferenciji za novinare govorila o epidemiološkoj situaciji u KS, kao i o dosadašnjem toku vakcinacije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Na pitanje da li je u Kantonu Sarajevo zabilježen slučaj zaraze Delta varijantom, koja je prvi put otkrivena u Indiji, Bajramović je istakla da tu informaciju zvanično nemaju, te je podsjetila da je prošle sedmice u Međugorju zabilježen slučaj zaraze tim sojem kod španske državljanke.

“Kada je britanski soj otkriven, on je bio zaraznijih od prvog wuhanskog (Alfa). Jedna osoba tog soja je zaražavala dvije, kod britanskoj (Beta) je jedna osoba zaražavala tri, a kod Delta soja, jedna osoba zaražava pet. Ukoliko uzmemo u obzir da je britanskom soju, kada je došao, trebalo dva mjeseca da napravi val, za ovaj se predviđa da treba manje vremena, tako da se predviđa sredinom avgusta. Ukoliko krene zaražavanje i nepridržavanje mjera, mi ćemo već za mjesec i po imati novi val”, izjavila je Bajramović.

Istakla je da je epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo zadovoljavajuća već nekoliko sedmica i da je trenutno 78 aktivnih slučajeva.

Vezano za vakcinaciju u dvorani “Juan Antonio Samaranch”, odnosni “Zetri”, istakla je da je u KS dosad vakcinisano 6.236 zdravstvenih radnika, od čega 5.229 s dvije doze.

Dodala je da KS je dosad zaprimio 79.136 doza vakcina raznih proizvođača, a dato je 69.487 doza.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić izjavio je da su predviđanja o širenju novih sojeva virusa nezahvalna, ali je istakao da je Kanton Sarajevo spreman za novi val koronavirusa.

“Mislim da neće biti prekapacitiran zdravstveni sistem, ali može se sve desiti. Sve su opcije otvorene. Zdravstveni sistem, kao što je pokazao kod trećeg vala, je spreman na sve izazove”, rekao je Vranić, podsjetivši da su u toku trećeg vala koronavirusa, mnogi zdravstveni sistemi doživjeli kolaps.

Dodao je da će masovna imunizacija biti nastavljena isključivo u “Zetri”, s obzirom na to da kapaciteti domova zdravlja ne omogućava masovnu vakcinaciju.

Koordinator za vakcinaciju Ademir Spahić istakao je da je proces imunizacije u “Zetri” nastavlja već danas kada se sprovodi imunizacija onkoloških pacijenata, a za sutra je predviđen nastavak vakcinisanja Pfizer vakcinama, koje su došle putem COVAX mehanizma. Kako je najavio od srijede počinje revakcinacija AstraZenecom. Što se tiče Sinopharm vakcina, koje je BiH danas dobila od Mađarske, za KS će biti dostupno 25.000 doza.