Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanton Sarajevo u problemima zbog tužbi od 164 miliona KM

kanton sarajevo

Revizori u Federaciji BiH upozorili su da se Kanton Sarajevo (KS) može naći u velikim finansijskim problemima ukoliko na naplatu dođu tužbe po osnovu prava iz kolektivnih ugovora. Riječ je uglavnom o naknadama koje nemaju karakter plaća, a koje su definisane kolektivnim ili granskim ugovorom.

U Izvještaju o finansijskoj reviziji Budžeta KS koji je podnio Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH (FBiH) revizori su skrenuli pažnju na podatke Kantonalnog pravobranilaštva prema kojima se protiv kantonalnih organa uprave vodi 3.450 sudskih sporova u vrijednosti od 164.247.864 KM, od čega se najveći broj tužbenih zahtjeva odnosi se na prava iz kolektivnog ugovora.

“Izvjesno je da u slučaju nepovoljnog ishoda tužbi, može doći do većih poteškoća u funkcionisanju Kantona i nemogućnosti obavljanja zakonima povjerenih nadležnosti, posebno ako izostanu aktivnosti na rješavanju tužbi putem vansudskih nagodbi. Tim više ako se ima u vidu sporost u rješavanju ovih tužbi i činjenicu da će iznosi biti značajno uvećani za zatezne kamate“, naveli su revizori.

Sa sličnim problemima suočavaju se i federalne vlasti zbog čega se krenulo u izmjene Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlastu u FBiH, kako ne bi došlo do finansijkog kolapsa.

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić nedavno se sastao sa predsjednikom Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Elvisom Zornićem, a razgovarano je upravo o tužbama protiv Kantona.

“Mi smo tužili i određene banke zbog kršenja hronologije u isplati presuđenih novčanih sredstava“ , kazao je Zornić te dodao kako je njihovom članstvu jako važna svaka informacija vezana za proces rješavanja pomenutih tužbi.

Nenadić je naglasio da je Vlada KS naslijedila ovaj problem od prethodnih vlada.

“Na ovom pitanju se intenzivno radi, jer ovo pitanje najviše opterećuje rad ove Vlade. Sve uštede koje ova Vlada i njena resorna ministarstva naprave, u smislu racionalizacije svog rada i poslovanja, budu anulirane isplatom ovih potraživanja koja su zatekli“, rekao je Nenadić.

Dodao je kako su tužbe jedan od razloga zbog koji Vlada nije imala kapaciteta da poveća osnovicu za obračun plaća državnim službenicima i namještenicima u KS.

Predstavnici Sindikata su kazali kako su nezadovoljni jer nisu aktivno uključeni u dosadašnji proces pregovaranja o novom kolektivnom ugovoru. Nenadić im je odgovorio da u procesu pregovaranja učestvuju samo predstavnici sindikata koji se Vladi FBiH, a koja je vodila pregovore, predstavio kao reprezentativni sindikat za ova pitanja.