Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konakovićeva "pressica"

Kanton Sarajevo uvodi sistem “par-nepar” zbog zagađenog zraka?

konakovic

Bilo je i mišljenja, naveo je on, da ugalj nije jedan od glavnih problema zagađenosti, jer sumpor-dioksida nema u zraku

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo (SKS) danas je na hitnoj sjednici razmatrao zagađenje zraka u Sarajevu, te je zaključeno da se u srijedu održi hitna sjednica Skupštine KS, na kojoj će biti prezentirane informacije o stanju zagađenosti zraka u Sarajevu, mjerama koje će poduzeti, novim prijedlozima koji bi kratkoročno i dugoročno mogli doprinijeti rješavanju jednog od najvećih problema KS.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je na konferenciji za medije kazao da postoji jasan plan mjera koje trebaju biti provedene i bit će na sjednici detaljno razmatrane.

– Čuli smo nove podatke, da nova mjerenja pokazuju da je procenat zagađenosti od saobraćaja mnogo veći nego što je to do sada bio slučaj. Kalkulisalo se procentom od 15 posto, a sada struka kaže da je 50 posto što bi moglo uticati na drugačiji tok donošenja odluka kada je u pitanju saobraćaj u užem gradskom jezgru – istakao je predsjedavajući Konaković.

Bilo je i mišljenja, naveo je on, da ugalj nije jedan od glavnih problema zagađenosti, jer sumpor-dioksida nema u zraku.

– Ja bih opet uradio mjere poput par-nepar. Te stare motore Euro 1, 2 da isključujemo iz saobraćaja i da stavimo zdravlje građana ispred svega, rekao je Konaković.

Također je na sjednici bilo govora i o novim mjernim stanicama koje su kvalitetnije, ali, kako je Konaković rekao, to iziskuje izradu studije koja će dati prave informacije i otkriti šta je glavni uzročnik zagađenja, a nakon toga se može efikasnije i djelovati.

– Prijedlog struke, je da se prag indeksa kvalitete zraka za uzbunu smanji sa 400 na 300, a da se pripravnost proglašava sa 300 na 150 – kazao je Konaković i dodao da nije u redu da se po sadašnjoj nomenklaturi propisa drastično tretira glavni grad u odnosu na sve glavne gradove Evrope, ali da u ovom trenutku treba stavit zdravlje građana ispred svega.

Zastupnik u Skupštini KS Edin Forto (Naša stranka) koji je i inicirao današnji sastanak smatra da su u protekom periodu izgubljene dvije bitke: držanje koraka sa naukom u odnosu na ostatak Evrope, te informisanje javnosti.

– Mi nemamo ljude iz struke koji će se obratiti. Nemamo dovoljno podataka i ne znamo na osnovu čega donosimo konkretne mjere, a i kada ih donesemo često su neprovodive. Nismo ukorak sa naukom i to se mora promijeniti a ne može se promijeniti preko noći – kazao je Forto.

Također, dodao je on, izgubljena je i bitka u informisanju javnosti kojoj se na vrijeme moraju prezentirati informacije, najaviti eventualne epizode.

– Ne mogu reći da ćemo ove godine imati čist zrak, ali mogu kazati da svake sljedeće godine moramo imati značajno bolji zrak – zaključio je Forto.

Sjednici je prisustvovala i Sanela Salihagić zadužena za monitoring kvalitete zraka u KS i Zavoda za javno zdravstvo KS koja je podsjetila da već 10 godina, 24 sata vrše monitoring na četiri kantonalne automatske stanice i dvije federalne.

Rade sve što je u njihovoj moći, ali da sva mjerenja zagađenosti zraka ništa puno ne znače ako se mjere ne provode.

Sjednici Kolegija SKS prisustvovao je i premijer KS Adem Zolj, kao i zastupnici SKS i članovi Kolegija.