Još 2009. Vlada naredila rušenje

Kanton Sarajevo vs. Alija Budnjo: Restoran na Vrelu Bosne 12 godina radi bez dozvole

restoran_labud_ilidza

Ured za borbu protiv korupcije pokrenuo postupak. Vlada KS još 2009. utvrdila da objekat koji se trebao rušiti predstavlja ekološki incident. Postupak je još u toku

Restoran Labud na Vrelu Bosne (Ilidža), koji je u vlasništvu grupacije Hoteli Ilidža Alije Budnje ponovo je pod lupom institucija Kantona Sarajevo. Ovaj objekat, za kojeg je Vlada KS svojim aktom prije čak 12 godina, preciznije 23. aprila 2009., utvrdila da je bespravno izgrađen na području Spomenika prirode „Vrelo Bosne“, te da predstavlja „ekološki incident najvećeg stepena koji ugrožava zdravlje građana i uništava izuzetno prirodno bogatstvo i dovodi do zagađanje vrela“, i dalje, 12 godina nakon toga, neometano posluje!

Piše: A. DUČIĆ

Na osnovu zastupničkog pitanja zastupnice u Skupštini KS Danijele Kristić, iz Ureda za borbu protiv korupcije su kazali da su u skladu sa svojim nadležnostima pokrenuli postupak provjere i prikupljanja relevantnih podataka od nadležnih organa vezano za ovaj slučaj.

Dodatno, iz Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža u odgovoru protokolisanom 17. maja ove godine naveli su da su Hoteli Ilidža podnijeli zahtjev za izdavanje naknadne urbanističke saglasnosti za legalizaciju restorana “Labud” na Vrelu Bosne.

– Zaključkom br:03-23-3796/06 od 7.1.2010.godine, shodno članu 142.stav 1. Zakona o upravnom postupku prekida se postupak za izdavanje naknadne urbanističke saglasnosti za legalizaciju restorana “Labud” na Vrelu Bosne do usvajanja Prostornog plana područja posebnog obilježja Spomenik prirode “Vrelo Bosne”. S obzirom na promjene u odnosu na predhodni način rada u Službi za prostorno uređenje nastaviće se postupak rješavanja ovog zahtjeva u skladu sa odredbama Zakona o upravnom postupku i Zakona o prostornom ureclenju – stoji u aktu Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža.

Gotovo da nevjerovatno zvuči da su, počevši od Vlade KS, u ovu priču uključene sve moguće nadležne institucije na nivou KS i Općine Ilidža, o čemu svjedoči i posljednji akt Kantonalne uprave za inspekcijske poslove izdat 18. maja prošle godine.

Također, Vladin zaključak iz 2009. godine otišao je i Kantonalnom tužilaštvu radi poduzimanja potrebnih radnji. No, ispada da Budnjinom objektu, za sada, ne može niko ništa.

Naime, iz Kantonalne inspekcije su naveli da je Vlada KS još 2009. godine naložila resornim ministarstvima da svako u okviru svog djelokruga odmah izdaju naloge nadležnim inspektoratima za uklanjanje bespravno izgrađenog objekta, i to u saradnji sa KJKP Rad i policijom. Kao krajnji rok za realizaciju ove naredbe naveden je 27. april 2009. godine.

No, samo dan kasnije Ministarstvu prostornog uređenja KS šalje se informacije u kojoj stoji da je predsjednik Uprave Hoteli Ilidža podnio zahtjev za legalizaciju objekta zajedno sa proširenjem za magacinski prostor i novu platformu za ljetnu baštu.

Poslije toga, Budnjo se žalio i na odluku Vlade KS, i sve je vraćeno na prvostepeni organ na ponovni postupak. A taj postupak traje do danas i još uvijek nije završen!

Kako se dalje navodi, Prostorni plan područja posebnog obilježja Spomenika prirode “Vrelo Bosne”, bez kojeg se u ovom slučaju ništa ne može uraditi, još nije donesen niti je donesena odluka o izradi tog plana.

Portal Fokus.ba zatražio službenim putem zvanično izjašnjenje Budnje odnosno Uprave Hoteli Ilidža u vezi sa ovom situacijom, no odgovor je izostao.

Radi ilustracije cijele ove situacije i “nemoći” države kada je riječ o sprovođenju zakona, potrebno je napomenuti i informaciju iz Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS a koja je prošle godine otišla Skupštini KS.

U njoj se, između ostalog navodi, da su inspektori Službe za inspekcijski nadzor Općine Ilidža prilikom izlaska na teren 23. marta 2009. na licu mjesta naredili obustavu građevinskih radova građevinskoj firmi, ali i investitoru. Gotovo mjesec kasnije, 21. aprila te godine inspektor je ponovo izašao na teren i konstatovao da radovi nisu obustavljeni.