Kantonalna bolnica u Bihaću dobila kardiomobil

BiH

kardiomobil bihac

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Izudin Saračević danas je direktoru Kantonalne bolnice “dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću Smailu Derviševiću uručio ključeve novog sanitetskog vozila – kardiomobila.

– Ovo vozilo je nabavljeno sredstvima Kantonalne uprave Civilne zaštite, koja je vodila kompletnu proceduru. Vlada je naravno definirala uvjete i kriterije i danas smo u prilici da direktoru Bolnice predamo ovaj kardiomobil, sa željom da se što manje koristi, a već kada bude korišteno da služi u one namjene za koje je i određeno – istakao je premijer Saračević.

Po njegovim riječima, Kantonalnoj bolnici kao dijelu kantonalnog zdravstva treba svaki vid pomoći i na ovaj način se Vlada skromno uključila u rješavanje ovoga problema naravno preko Kantonalne uprave Civilne zaštite.

– I naše naredne aktivnosti će biti usmjerene ka rješavanju još jednog niza pitanja socijalne prirode, tako da bi na neki način, korak po korak uspostavljali neke nove standarde vezano za zdravstveni sistem USK-a – dodao je premijer.

Direktor Dervišević kazao je da će to vozilo značajno pomoći u urgentnom terenskom medicinskom zbrinjavanju pacijenata na području USK-a, ali i njihovom prijevozu u druge Klinčke centre.

– Svakako će biti od jako velike koristi i pomoći našem i onako dotrajalom voznom parku – dodao je on.