slučaj koji je uznemirio javnost

Kantonalna ministrica najavila inspekcijski nadzor u OŠ “Grbavica 1”

Naida Hota-Muminović (4)

Putem Vlade Kantona Sarajevo uputit ćemo sve potrebne inicijative kako bi se što cjelovitije riješilo pitanje rada sa djecom za osuđene pedofile

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović najavila je razmatranje izmjena propisa po hitnom postupku koja će regulirati rad osuđenih pedofila u obrazovnom sistemu.

Ta najava stiže nakon informacije da se nastavnik tjelesnog odgoja u Osnovnoj školi „Grbavica 1“, koji je pravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog bludnih radnji nad maloljetnicom, vraća na radno mjesto.

“Putem Vlade Kantona Sarajevo uputit ćemo sve potrebne inicijative kako bi se što cjelovitije riješilo pitanje rada sa djecom za osuđene pedofile. Jasno je da propisi na nižim nivoima vlasti, tj. na nivou kantona, ne mogu dovoljno urediti ovu oblast koja mora biti obuhvaćena i odredbama krivičnog zakona i zakona o radu. Primjena propisa svakako zavisi i od odluka pravosudnog sistema kojima se kreira kaznena politike”, navode iz resornog Ministarstva.

Osim navedenog, Ministarstvo će inicirati inspekcijski nadzor nad radom škole kako bi se utvrdilo da li su ispravno primijenjeni svi propisi, tj. da li su iskorišteni svi mehanizmi koji su trenutno na raspolaganju.