Amela Sofić

Kantonalna ministrica: Nema razloga za paniku zbog koronavirusa

bolnica_ljekar

Napravljen je krizni plan pripravnosti u cilju poduzimanja mjera, algoritam postupaka „Polazna tačka“

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić, smatra da nema panike zbog pojave koronavirusa, ali da treba raditi na preventivi i poduzete mjere predostrožnosti i to na svim nivoima vlasti.

Odgovarajući na zastupnička pitanja ona je na sjednici Skupštine KS kazala da je Kantonalni krizni štab za prevenciju koronavirusa, kao globalni problem, u stalnom zasjedanju. U štabu su svi direktori većih zdravstvenih ustanova, epidemiolozi, koji prate situaciju. Sve aktivnosti nadzire Zavod za javno zdravstvo KS.

Napravljen je krizni plan pripravnosti u cilju poduzimanja mjera, algoritam postupaka „Polazna tačka“.

– Građani treba da znaju da sve osobe koje imaju konekciju ili su bile u Kini ili s građanima Kine, ali i Italije, ne trebaju ići u prvu zdravstvnu ustanovu, već da zovu dežurne epidemiološke službe gdje će dobiti sve instrukcije – kazala je ona.

To što je neko bio u kriznom području, dodala je, ne mora da znači da je obolio, ali mora biti u izolaciji 15 dana. Ukoliko se jave simptoni, zove se mobilni tim, sastavljen od radnika iz doma zdravlje i hitne pomoći s posebnom opremom, i oni dolaze na kućnu adresu.

Također, rekla je, pravi se izolatorij kriznog štaba na klinici na Podhrastovima, ali da karantin može biti i škola, kasarna, kruzer, stoga je neophodno da se uključe svi nivoi vlasti u BiH, te je pozvala sve institucije da poduzmu mjere predostrožnosti ukoliko se desi epidemija.

– Mi nemamo do sada zaraženih ne samo u BH nego i regiji, ali predostrožnost je neophodna – naglasila je ona.

Zdravstvene ustanove, navela je, imaju novac za nabaljvanje određene količine zaštitne opreme, ali je za te namjene izdvojeno još 100.000 KM. Federalnom ministarstvu zadravstva je upućen zahtjev za odobravanje hitnih sredstava za nabavku zaštitne opreme.

– Ovo su sve mjere predostrožnosti, nema razloga za paniku, ali svi moramo biti spremni – zaključila je ona.

Ministrica obrazovanja KS Zineta Bogunić je, vezano za učenike koji su bili na ekskurziji u Italiji, da ni u jednom odjeljenju nema više od 5 do 6 učenika koji su imali temperaturu, ali se broj smanjuje. Učenici su se po dolasku u BiH prijavili epidemiološkoj službi, dobro su ali su zbog predostrožnosti ostali u kućnoj izolaciji.