Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tuzlanski kanton

Kantonalna Vlada uložila 3,3 miliona KM, pa shvatili da nisu proizveli očekivan efekat

vlada tk – fena (1)

– Intencija ove vlade je bila da se povećaju sredstva za održivi povratak, ali je potrebna korekciju programa podrške jer smo nakon naše analize uvidjeli da uložena sredstva nisu proizvela očekivan efekat. Moramo tačno dijagnosticirati šta je ljudima potrebno u povratničkim mjestima – kazao je ministar

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici prihvatila je Informaciju Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o efektima ulaganja u povratak iz budžeta tog kantona na području bh. entiteta RS i Tuzlanskog kantona u 2022. godinu.

Resorni ministar Mirsad Muhamedbegović istakao je kako su ulaganja u 2022. godini u proces povratka iznosila 3.3 miliona KM i da je to najviši iznos još od 2008. godine.

– Intencija ove vlade je bila da se povećaju sredstva za održivi povratak, ali je potrebna korekciju programa podrške jer smo nakon naše analize uvidjeli da uložena sredstva nisu proizvela očekivan efekat. Moramo tačno dijagnosticirati šta je ljudima potrebno u povratničkim mjestima – kazao je ministar Muhamedbegović.

Kada je u pitanju broj registrovanih povrataka, u 2022. godini evidentirano je ukupno 98 novih povratnika, od čega 32 na područje Tuzlanskog kantona i 66 na područje bh. entiteta RS.

Inače, u prvih 11 mjeseci ove godine realizovano je blizu 1,8 miliona KM, čime su izvršene hitne intrvencije na 58 infrastrukturnih objekata u 16 gradova i općina. S druge strane, za održiv povratak fizičkih lica usmjereno je 218 donacija ukupne vrijednosti 920.400 KM. Od ovog iznosa 96 donacija ili 404.200 KM je usmjereno na povratak u sredine u Tuzlanskom kantonu, a 122 donacije ili 516.200 KM za povratnike u bh. entitetu RS.