Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tuzlanski kanton

Kantonalna Vlada: Umjesto 14, na eksternoj maturi 3 predmeta

vlada tk
FOTO: Fena

Redukovanje broja predmeta na eksternim maturama u TK

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je mišljenje Ministarstva obrazovanja i nauke na prijedloge zakona o izmjenama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, Zakona o izmjenama Zakona o srednjem obrazovanju odgoju i Zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, a kojim bi se ukinula obaveza polaganja eksterne mature u školama na području tog kantona.

– Imajući u vidu dostavljena mišljenja Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, Glavne maturalne komisije i Savjeta za visoko obrazovanje TK, Ministarstvo obrazovanja i nauke TK je mišljenja da dostavljeni prijedlozi zakona nisu prihvatljivi.

Obrazovni sistem u BiH mora se usklađivati sa sistemima drugih EU država kao što su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Danska, Švedska i druge, a u kojima su eksterna matura ili eksterna evaluacija obavezujući – rekao je kantonalni ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović.

Bosanski/hrvatski/srpski jezik, matematika i prvi strani jezik

Također, kako je naveo, Delegacija EU u BiH je informisala Ministarstvo civilnih poslova BiH da je okončana procedura zaključivanja ugovora za oblast obrazovanja za akcioni dokument “EU 4 Zapošljavanje i obrazovanje“.

U BiH kao rezultat ovih aktivnosti, osnovan je ispitni centar za eksterno ocjenjivanje iz kojeg će se upravljati testiranjem za cijelu državu, a ogroman dio iskustva TK je korišten u osnivanju ovog ispitnog centra.

Zbog svega navedenog, Vlada TK je danas zadužila Ministarstvo obrazovanja i nauke da, u saradnji sa Pedagoškim zavodom TK, do 20. decembra izmijeni propise kojima se bliže regulišu pitanja polaganja eksterne mature u osnovnim i srednjim školama.

I to na način da se polaganje eksterne mature, umjesto dosadašnjih 14 predmeta, svede na polaganje ispita iz tri predmeta i to: bosanski/hrvatski/srpski jezik, matematika i prvi strani jezik.

Time će se i ujednačiti ovaj oblik eksterne evaluacije sa primjerima zemalja u okruženju, ali i postojanja intencije da se i u ostalim administrativnim jedinicama u BiH uvede neki vid eksterne evaluacije koji bi, po dostupnim informacijama, obuhvatio tri predmeta.

Zadužen je i Univerzitet u Tuzli da do kraja ove kalendarske godine revidira svoje akte i ukoliko je potrebno pristupi njihovim izmjenama kako bi se osobama koje su srednje obrazovanje završile u drugim administrativnim jedinicama na području BiH omogućio neki vid ekvivalencije rezultata ostvarenih prilikom polaganja završnih ispita predviđenih u tim administrativnim jedinicama.

Na danas održanoj sjednici Vlada je prihvatila Izvještaj o provedenoj eksternoj maturi u osnovnim školama TK u školskoj 2022/23. godini i Izvještaj o provedenom maturskom ispitu u gimnaziji, tehničkoj i umjetničkoj srednjoj školi na području TK u školskoj 2022/23. godini.

Vrednovanja rada škola

Polaganju Eksterne mature za školsku 2022/2023. godinu je ukupno pristupilo 3.894 od 3.912 prijavljenih učenika. Svi učenici sa područja tog kantona bili su dužni pristupiti polaganju eksterne mature, a učenici koji osnovno obrazovanje završavaju izvan TK mogli su pristupiti polaganju mature i na taj način ostvariti povoljnije uslove za upis u jednu od srednjih škola na području tog kantona.

Pedagoški zavod će u narednim koracima, detaljnije analizirati i uporediti rezultate ostvarene na testu i u redovnom školovanju za svaki od pojedinih predmeta za svakog učenika i uporediti ih i sa analizom koju su vršile škole nakon uvida u radove učenika.

Prvi korak u ovoj analizi bit će već prilikom vrednovanja rada škola, kada će se vrednovati rezultati učenika ostvareni na eksternoj maturi i redovnom školovanju.