Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posavski kanton

Kantonalna Vlada za borce izdvojila 2.000.000 maraka

novac povećavaju se penzije
Foto: CBBiH
Ilustracija

Za pomoć u slučaju smrti borca i člana porodice 230.000 maraka

Vlada Posavskog kantona(PK) na sjednici održanoj u srijedu, 17. januara, usvojila je, među ostalim, Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava utvrđenih Budžetom PK za 2024. godinu na poziciji Grant za branitelje i stradalnike Domovinskog rata.

Pravo na ostvarivanje pomoći temeljem Zakona mogu steći borci (dobrovoljci, veterani, sudionici rata) i članovi njihovih porodica, ratni vojni invalidi i članovi njihovih porodica, članovi porodica poginulih, umrlih i nestalih boraca, osobe koje su imale radnu obavezu u ratu a na tu dužnost su raspoređeni od nadležnog ureda za odbranu i članovi njihovih porodica.

Zakonom su utvrđeni opći uvjeti koje moraju ispunjavati navedene osobe da bi ostvarile pravo na dopunska prava, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Usvojena je Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava utvrđenih Budžetom PK za 2024. godinu s pozicije Grant za branitelje i stradalnike Domovinskog rata u ukupnom iznosu od 2.000.000 maraka.

Za novčane pomoći za sufinansiranje liječenja, nabavku ortopedskih i drugih pomagala, plaćanje troškova bolničkog liječenja, lijekova i sanitetskog materijala, banjskog i topličkog liječenja i plaćanje troškova odlaska i povratka s liječenja i sistematski liječnički pregledi u ukupnom iznosu od 521.000 maraka.

Za zdravstveno osiguranje 59.000 maraka, za sufinansiranje troškova djece pri upisu na visokoobrazovne ustanove na području PK (djeca boraca) 20.000 maraka.

Za pomoć u slučaju smrti borca i člana porodice 230.000 maraka, za egzistencijalnu novčanu naknadu 900.000 maraka, jednokratne novčane pomoći u ukupnom iznosu od 270.000, od čega fizičkim osobama 75.000 i pravnim osobama 195.000 maraka.

Vlada je usvojila Rješenje o imenovanju Povjerenstva za vođenje pregovora sa Samostalnim sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja PK-a i Samostalnim sindikatom srednjeg obrazovanja i odgoja Posavskog kantona.

Usvojena je Odluka o davanju suglasnosti na Pravilnik o unurašnjoj organizaciji Zajedničke službe kantonalne Vlade.

Usvojena su i dva rješenja o imenovanju Josipa Vidovića za vršitelja dužnosti direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja PK i Zijada Tvice za vršitelja dužnosti zamjenika dorektora ZZO PK.

Navedeni su imenovani na određen period.