Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sbk

Kantonalni ministar odlučio da pokuša nabaviti vakcine, poslao pismo namjere

sead karakas (1)

U zadnjih par dana osluškujemo i osjećamo, ipak, neko olakšanje, kaže kantonalni ministar

Ministarstvo zdravstva Srednjobosanskog kantona (SBK) uputilo je pismo namjere veledrogerijama te se očekuje njihov odgovor o mogućnostima nabave cjepiva protiv korona virusa, potvrdio je novinarima u Travniku direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK-a Sead Karakaš.

– Sada se očekuje njihova reakcija. Ukoliko dobijemo pozitivne odgovore da mogu osigurati vakcine, svakako će se i naš kanton uključiti u nabavku – kazao je Karakaš.

Podsjetio je da je u SBK do sada stiglo 1.000 doza cjepiva AstraZeneca, koje je BiH donirala Srbija, te 762 doze cjepiva Pfizer.

– Upravo nam stiže 1.700 novih doza vakcina AstraZeneca i imamo plan i prioritete. Sa zdravstvenim radnicima upravo završavamo tu priču, započeli smo vakcinaciju u staračkim domovima, a onda na red dolaze osobe starije od 65 godina – kazao je Karakaš.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u SBK-u, ocijenio je da je ona i dalje složena i da je značajan pritisak na zdravstvene ustanove.

– No, u zadnjih par dana osluškujemo i osjećamo, ipak, neko olakšanje. To nam daje ohrabrenje i nadu da ovaj val možda možemo staviti pod nadzor, jer je u jednom trenutku bio van kontrole – kazao je.

Trenutno u SBK-u ima 408 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je 135 osoba hospitalizirano.