Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kantonalni ministar pravda povećanje plata: “Bit će mi veća samo 120 KM”

Zoran Markovic

Skupština Srednjobosanskog kantona (SBK) usvojila je u utorak rebalans budžeta za ovu godinu, kojim je planirano da on iznosi oko 219,3 miliona maraka, što predstavlja povećanje za 18,4 miliona maraka.

Ovim rebalansom je, među ostalim, predviđeno povećanje bruto plata za više od 5.200 budžetskih korisnika, za koje će, uz doprinose, biti izdvojeno dodatnih 4,1 milion maraka.

Ministar finansija SBK-a Zoran Marković kazao je novinarima kako će osnovice za obračun plaća, u periodu od 1. jula do 31. decembra ove godine, biti uvećana za šest posto, odnosno s 250 na 265 maraka.

Na pitanje novinara da prokomentira opravdanost ovakve odluke, posebno u predizborno vrijeme, Marković je rekao da plate u javnom sektoru SBK-a nisu uvećavane zadnjih deset godina.

“Pred izbore je sve predizborno, to sama logika kaže, ali nije… Čini mi se da u zadnjih deset godina plate nisu povećavane, pa kod zaposlenika sa srednjom stručnom spremom iznose oko 630 maraka. Ja imam platu oko 2.000 maraka, kao ministar, i ona će biti uvećana za 120 maraka”, naveo je on.

Odluku o povećanju plaća, premijer Tahir Lendo objasnio je činjenicom da SBK ima najnižu prosječnu platu u Federaciji BiH.

“Možda je previše napuhana priča o velikim platama u SBK-u. Možete provjerit prosjek plate i vidjeti da je gotovo najniža u Federaciji BiH. Mi smo se odlučili na ovaj potez jer smo stabilizirali prihodovnu i rashodovnu stranu budžeta i uradili smo rebalans kako bismo proveli razvojne projekte, a uz to smo odlučili i nešto povećati osnovicu za platu”, istaknuo je Lendo.

Zastupnik SDP-a BiH Nijaz Helez ocijenio je kako se radi o predizbornom povećanju plate budžetskih korisnika.

“S obzirom na to da smo kanton s najnižom prosječnom platom, smatramo da je do povećanja trebalo doći mnogo ranije i plate je trebalo uskladiti s platama u drugim kantonima. Ovdje se očito radi o predizbornoj kampanji”, kazao je Helez.

On je, također, rekao da radnici u nekim privatnim preduzećima u SBK-u primaju plate u iznosu od 380 maraka te da je i njima potrebno pomoći.

Među razlozima za rebalans budžeta navedeno je da će, temeljem potpisanog Kolektivnog ugovora, doći i do izmjene koeficijenata za obračun plata nastavnika u osnovnim školama, te pomoćnog osoblja u osnovnim i srednjim školama, kao i izjednačavanja koeficijenata direktora u osnovnim s onima u srednjim školama.

Rebalansom su, među ostalim, za 12 miliona maraka uvećani kapitalni transferi, a radi se o kreditnom zaduženju za sufinansiranje rekonstrukcije regionalnih cesta.

Također, za prijevoz učenika osnovnih škola planirano je dodatnih 400.000 maraka, s obzirom na izmjene zakona kojima je određeno da plaćeni prijevoz imaju učenici koji su od škole udaljeni najmanje dva kilometra, umjesto dosadašnja četiri kilometra.