Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastanak s bukvarevićem

Kantonalni ministri podržali Zakon o pravima demobiliziranih boraca

bukvarevic_zakon_borci

Nacrtom ovog zakona propisano je ostvarivanje prava na svim nivoima vlasti, a za njegovo provođenje neophodna su sredstva od 50 miliona KM godišnje

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević razgovarao je danas s kantonalnim ministrima za boračka pitanja i predstavnicima Radne grupe za izradu Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica.

Nakon izvještaja Radne grupe za usaglašavanje ovog prijedloga zakona koju je imenovala Federalna vlada, resorno federalno ministarstvo trebalo je za nacrt tog zakona pribavi potrebna mišljenja kantona, jer je riječ o zajedničkoj nadležnosti federalnih i kantonalnih vlasti.

– Ovo je redovna procedura usaglašavanja između federalnog i kantonalnih ministarstava, imamo opredjeljenje svih ministara da je evidentna potreba donošenja zakona i da će svako sa svoje strane dati doprinos da dobijemo što bolji tekst koji je provodiv i na terenu – kazao je ministar Bukvarević.

Nacrtom ovog zakona propisano je ostvarivanje prava na svim nivoima vlasti, a za njegovo provođenje neophodna su sredstva od 50 miliona KM godišnje.

Analizom stanja demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica kroz sistemske evidencije utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 boraca koji se nalaze u stanju potrebe dok bi za preostali dio branilaca koji ne ostvaruju prava po ovom zakonskom rješenju kantoni trebali svojim odlukama i u skladu sa mogućnostima donijeti adekvatna rješenja.

Bukvarević je naglasio da je saradnja sa svim ministrima do sada bila izuzetno korektna te da očekuje da će se takva praksa nastaviti u budućnosti.

– Cilj je da svi branioci imaju jednaka prava jer su oni podjednako branioci i općina, i kantona i Federacije, ali i države Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz Kabineta resornog ministra.