unsko-sanski kanton

Kantonalni premijer pod istragom pita Tužilaštvo: Ko je ukrao novac iz sefa?

ruznic

Protiv Mustafe Ružnića pokrenulo ju je Tužilaštvo zbog sumnje na stranačka zapošljavanja u Službi za zapošljavanje

Pripadnici SIPA-e krajem prošle godine u okviru operativne akcije “Gate” izvršili su pretrese na nekoliko lokacija, a jedna od njih je kabinet premijera Unsko-sanskog kantona (USK). Mustafa Ružnić, koji je osumnjičen za trgovinu utjecajem, s druge strane, pita Tužilaštvo – ko je ukrao novac iz sefa?

Osam prijava protiv premijera Unsko-sanskog kantona, jedna istraga. Protiv Mustafe Ružnića pokrenulo ju je Tužilaštvo zbog sumnje na stranačka zapošljavanja u Službi za zapošljavanje.

Zvanično je to i potvrđeno, a šta je prilikom akcije “Gate” tada pronađeno, je li trgovao utjecajem ili ne, tek će se saznati. A prijave su, kaže Ružnić, normalna stvar kada obnašate takvu funkciju, javlja BHRT.

– Ja pozdravljam ovom prilikom rad naših organa, svih institucija koje se bave time i dat ću uvijek podršku, to mi je i zvanje. Uvijek ću dati podršku ako je na iskrenom i profesionalnom odnosu taj dio, kaže Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

Osim Ružnića, u ovom predmetu su osumnjičeni još direktor Službe Nedžad Veladžić, kao i predsjednik Komisije za prijem uposlenika Fikret Bajrić. Stranačko zapošljavanje i biranje podobnih, a ne sposobnih, nije ništa novo kada je u pitanju naša zemlja, ističu u Transparency Internationalu.

– Ono što je zabrinjavajuće jeste što ljudi koji nama prijavljuju ove aktivnosti unaprijed navedu imena za koje se zna da će biti primljeni i to nerijetko bude i tako. Već se, dakle, u javnosti zna ko će biti primljen. Najčešće se mjesta čuvaju za određena lica, a to je u većini slučajeva stranački ili po rodbinskim vezama, tvrdi Damjan Ožegović, viši istraživač Transparency Internationala.

Premijer pod istragom, s druge strane, poručuje kako su on i njegova Vlada uvijek na raspolaganju, ali pita i Tužilaštvo – kako je misteriozno nestalo 20 hiljada maraka iz sefa ove pravosudne institucije?

“Imamo dosta pitanja, kako je završen slučaj s nestankom novca npr. u našem Tužilaštvu, dokle je došla istraga kada je u pitanju stradanje mladića u Cazinu. Za sva ostala pitanja koja se mene tiču u svaka doba dana i noći sam na raspolaganju, svim institucijama”, rekao je Ružnić.

Dok sve više mladih perspektivu ne vidi u našoj zemlji, mnogo mladih lica se pojavljuje i na izbornim plakatima. Šta im se nudi zauzvrat? Je li to jedini način da sebi osiguraju bolju egzistenciju ili u programe stranaka stvarno vjeruju?