BiH

pandemija koronavirusa

Kantonalni štab civilne zaštite BPK-a donio nove naredbe

22/03/2020

JZU "Kantonalna bolnica Goražde“ naloženo je da pripremi objekat nekadašnje Hitne pomoći za potrebe izolatorija

Kantonalni štab civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici donio je nove naredbe.

Između ostalog, zdravstvenim ustanovama sa području BPK Goražde naređeno je da postupaju po utvrđenim procedurama zdravstvenog sektora a koje se odnose na postupanje sa oboljelim od COVID-19 virusa i ostalim oboljelim.

– Kada su pitanju bolesnici koji se obraćaju za liječničku pomoć, naredbom Kantonalnog štaba danas su rekli da se mora postupati prema planovima za liječenje u slučaju koronavirusa, ali da ostalo liječenje ne smije stati. Stoga smo naložili da se i sa ostalim pacijentima mora postupati jednako kako se to radilo i do vremena proglašenja stanja prirodne nesreće – precizirala je komandantica KŠ CZ Edita Velić.

JZU “Kantonalna bolnica Goražde“ naloženo je da pripremi objekat nekadašnje Hitne pomoći za potrebe izolatorija.

– Ministru privrede BPK Goražde naređeno je da Kantonalnom štabu civilne zaštite dostavi izvještaj o trenutnom načinu i uslovima rada privrednih subjekata sa područja BPK Goražde i dostavi prijedloge mjera u ovoj oblasti. Kantonalnoj upravi za inspekciske poslove naređeno je da KŠ CZ dostavi izvještaj o aktivnostima u pogledu inspekcijskog nadzora na tržištu na području kantona sa prijedlozima mjera za dalje postupanje, jer imamo dosta pritužbi od strane građana a tu su i problemi sa kojima se posebno trgovine susreću kada je u pitanju marža jer imaju problem sa nabavnim cijenama – istakla je Velić.

Štabovima civile zaštite Općine Foča i Pale u FBiH naloženo je da organizuju servis volontera koji će biti na usluzi osobama starijim od 65 godina, te telefonskog centra za područje svoje općine s ciljem davanja informacija građanim u vezi COVID-19 virusa.

Upraviteljima zgrada na području Grada Goražda naloženo je da dostave izvještaj o realizovanim aktivnostima u pogledu čišćenja i dezinfekcije zajedničkih porostorija u zgradama, dok je bankama na području BPK Goražde naloženo da pojačaju mjere u pogledu čišćenja i dezinfekcije bankomata.

– S obzirom da od večeras na snagu stupa policijski sat, do 18 sati ne možemo fizički stići uraditi sve propusnice za osobe koje su uključene u proces zaštite, spašavanja ili rade u smjenama, tako da je dovoljno da poslodavac dostavi spisak osoba kojima je potrebno da se kreću, a da radnici nošenjem poslovnih obilježja policiji koja ih legitimiše mogu dokazati da idu na posao. Dosta dozvola je izdato i radimo u kontinuitetu ali za ovaj prvi dan nećemo uspjeti sve – naglasila je Velić.

Građanima BPK preporučeno je da prilikom kretanja na otvorenom koriste zaštitna pomagala za lice maske, marame, šalovi, i za ruke – rukavice, s ciljem lične ali i zaštite drugih.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.