Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kapo: Radeljaš je najmanje kriv, a jedini je iz rešetaka

rociste radeljas hadzic (2)

Muhidin Kapo, advokat Eseda Radeljaša, smatra da kako njegov klijent u procesu bolje stoji u odnosu na druge optužene, a jedini je zadržan u pritvoru.

Od petoro optuženih u predmetu Blok, koji se terete da su činjenjem krivičnih djela budžet sarajevske Općine Novi Grad oštetili za oko milion maraka, u pritvoru je ostao još samo Radeljaš. Ostali se brane sa slobode.

Radeljaš je, za razliku od ostalih koji se terete za zloupotrebu položaja (Horo i za pranje novca, op. a.), optužen za ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara. Početkom decembra protiv njega je proširena istraga zbog sumnje da je 114.278 KM preusmjerio s računa stranke BOSS na svoj privatni račun.
Advokat Muhidin Kapo koji ga brani za Oslobođenje je kazao da “ova rješenja neko donosi pod pritiskom”.

– Ovo je atak na Radeljaša. Od Suda se nameće da je optuženi sklon činjenju krivičnog djela i prigovore branioca odbacuju kao neosnovane. Smtaram da Radeljaš bolje stoji od drugih optuženih u predmetu, a svi su na slobodi, samo je Radeljaš u pritvoru. On je taj koji je najmanje mogao utjecati na bilo koju odluku, za razliku od ostalih, ustvrdio je Kapo.

Prema optužnici, Radeljaš je od Općine Novi Grad dobio parcelu na trajno korištenje za oko 50.000 KM, na kojoj je namjeravao graditi stambeno-poslovni objekat. Gradnju nije počeo na vrijeme i Općina mu oduzima zemljište, uz plaćanje naknade. Međutim, naknada koju je Općina isplatila Radeljašu bila je 23 puta veća od one koju je on uplatio Općini tokom dodjele zemljišta i iznosila je 1,03 miliona KM. Rješenje o isplati naknade potpisao je tadašnji načelnik Hadžić.

Advokat smatra da u samoj optužnici postoji niz nelogičnosti. Kako kaže, Radeljaš je podnio zahtjev Općini, prošao je proceduru komisije, pravobranioca koji daje “zeleno svjetlo i tvrdi da su dokumenti validni”.

– Pravobranilac daje saglasnost za dodjelu, a kasnije i za otkup zemljišta i to potvrdi 31. član Općinskog vijeća, a sve potpisuje Hadžić. I šta je Radeljaš tu kriv, pita se njegov branilac.

I dok bivši pravobranilac Nedžad Kapetanović, te Jusuf Čaušević koji je kao diplomirani pravnik zaposlen u spomenutoj općini, nisu ni bili u pritvoru, u četvrtak su se odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu na slobodi obreli i bivši načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić i njegova bivša općinska pomoćnica Jasmina Horo. Iz Tužilaštva KS-a su još ranije kazali da će na ovu odluku uložiti žalbu.