Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Karadžić za Die Zeit: Žao mi je što sam zaustavljao i kočio srpsku vojsku

BiH

karadzic

Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić koji se nalazi u zatvorskoj jedinici Haškog tribunala dao je intervju za Die Zeit.

“Moja greška bila je to što sam spriječio vojsku da na bojnom polju još postigne”, kazao je Karadžić između ostalog u intrevjuu za njemački list.

Kako je kazao za ovaj njemački list, “ne da rastužiti” i “humor je za njega ‘najbolja metoda’ da odagna brige”.

Zato se kaže, stalno, smiju, igraju tenis, fudbal, također i  svira flautu. Kaže, svjestan je da ga srpski narod percipira kao “slugu države”.

Dodao da je jedina greška koju je naprvio vezana za vojsku.

– Često sam ih zaustavljao i kočio, jer sam vjerovao strancima i drugoj propagandi. Tako sam ih spriječio da još više postignu na bojnom polju, kazao je.

Raspravno vijeće utvrdilo je da je Karadžić kriv za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva, kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam općina – Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodilo krivnje za taj dio optužnice.

Sud je utvrdio da je postojao plan sudionika udruženog zločinačkog pothvata za eliminaciju stanovništva Srebrenice kroz prisilno premještanje žena, djece i starijih muškaraca te fizičku eliminaciju muškaraca što je dosegnulo razmjere genocida.

Karadžić je bio u bijegu gotovo 13 godina, skrivajući se iza identiteta alternativnog liječnika Dragana Dabića.

Uhapšen je 2008., a suđenje mu je počelo 2009. i završilo 2014. godine, nakon 497 dana saslušanja na kojima je iskaz dalo 586 svjedoka.

Osuđen je na 40 godina zatvora.