Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Karajbić: Izmjene Zakona o PIO socijalno pravedno i korektno rješenje

Karajbic E

Zahtjev Vlade FBiH i menadžmenta PIO da se u Domu naroda zaustavi usvajanje izmjena zakona o PIO koje omogućavaju određenom broju ljudi sticanje prava na penziju predstavlja poruku vrhunskog licemjerstva i nesposobnosti, smatra Elvir Karajbić šef kluba zastupnika SDP BiH u Predstavničkom domu parlamenta Federacije BIH.

On upozorava kako se ne radi o brojci kojom se špekulisalo u medijima, ali da se radi o ženama sa 55 godina starosti i 30 godina uplaćenih doprinosa, te o muškarcima sa 60 godina starosti i 35 godina uplaćenih doprinosa.

„Javnost mora znati da se u ovom slučaju ne radi o izmjenama zakona koji nekome nešto poklanjaju, nego omogućavaju ljudima da počnu koristiti svoje pošteno zarađene penzije pod istim uslovima kao i svi oni koji su to ostvarili do kraja 2015 godine. Činjenica da je u Predstavničkom domu ovaj zakon podržala i pozicija i opozicija pokazuje da se radi o socijalno pravednom i na kraju korektnom rješenju.

Pričati o slomu PIO fonda, svaki put kad se neko treba penzionisati, a zaboravljati da u tom istom fondu već odavno penzije koriste oni koji imaju značajno manje godina staža, predstavlja ništa drugo nego socijalnu neosjetljivost najgore vrste“, upozorava Karajbić.

On pita i zašto se predstavnici vladajuće stranke nisu oglašavala na ovaj način kad je PIO fond različitim štetnim zakonskim rješenjima u predizborno vrijeme bio bombardovan, nego su tada pristali biti dio, kako navodi, očigledno štetne političke igranke koju danas žele fakurisati budućim penzionerima.

„Gospodo draga, ako već niste u stanju da provedete ozbiljne reforme u socijalnom sektoru, onda nemojte utočiste tražiti u stalnom kolapsu sistema kad god građani trebaju ostvariti svoje pravo. Umjesto da stalno kukate, osporavajući građanima sa zarađenim penzijama da svoje pravo ostvare, mogli ste preskočiti kupovinu milionskog voznog parka neki dan i tim sredstvima pomoći PIO fond.

Na kraju, nadam se samo da će taj vaš zaključak o vlastitoj nesposobnosti delegiran prema Domu naroda ipak biti poražen zajedničkim glasanjem pozicije i opozicije u interesu građana ove zemlje“, govori Karajbić.