Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

psbih

Karamatić tražio prekid sjednice da gleda Zrinjski sa “slobodne teritorije”

Foto: Screenshot
Mario Karamatić

Uslijedila su negodovanja iznenađenih kolega

U toku je četvrta redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a koja je nastavljena nakon nekoliko pauza. Raspravlja se, između ostalog, i o Zakonu o zaštiti civilnih žrtava rata, prilikom čega je poslanik HSS-a Mario Karamatić uzeo riječ i zatražio prekid sjednice da bi išao gledati Zrinjski “sa slobodne teritorije”.

“Prvak BiH danas igra kvalifikacije za Ligu prvaka, pa bih predložio da ovu sjednicu prekinemo kako bi se navijači iz Bratislave stigli pripremiti i kako bi mi koji ćemo navijati za Zrinjski uspjeli doći na slobodnu teritoriju da možemo navijati za klub, to jest da dođemo van granica Kantona Sarajevo na područje gdje se navija za prvaka BiH – u HNK, ZDK, SBK pa čak i TK i RS jer na prostoru KS nemamo sigurnosnih uslova kako bi navijali”, izjavio je.

Uslijedila su negodovanja iznenađenih kolega.

Reagovao je, između ostalih, i klub DF-a u ovom domu, rekavši kako se radi o širenju vjerske i nacionalne mržnje i netrepeljivosti.

“Ovaj čovjek ne zaslužuje da bude ovdje, zaslužuje da se kazni najtežnom kaznom zbog širenja mrže”, izjavio je Mahir Mešalić iz ove stranke.

Iz SDA hitno su tražili i dostavljanje stenograma.

Dopredsjedavajuća doma Edina Gabela (SBiH) je zatražila pauzu kako bi se sastala etička komisija, jer je, kako kaže, već dobila mnoštvo poruka uvrijeđenih građana.

Negodovao je, potom, Ivica Šarić, predsjednik etičke komisije, naglašavajući ograničenost po pitanju regulisanja ovakvih istupa.

“Ako se ovako nastavi, niko drugi u ovom parlamentu neće ništa ni raditi nego etička komisija. Ako izreknemo i mjeru za najstrožiji prekršaj, prekršitelj može samo slatko da se nasmije na tu mjeru, jer je takva mogućnost djelovanja ove komisije. Nemojte se pozivati na nju, jer je njen kodeks smiješan”, naveo je.

Uslijedila je, ipak, pauza od pola sata, po ko zna koji put tokom današnje sjednice.