Karamehmedović: BHRT će poduzeti sve što je u našoj moći da ostane u životu

bhrt-karamehmedovic33

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović ocijenio je kako je saopćenje Poslovodnog odbora RTV Federacije BiH, u kojem su iznesene optužbe na račun BHRT-a, u cilju skretanja pažnje s onoga što je suštinski problem, a to je “nepoštivanje zakonske odredbe o ubiranju prihoda javnih emitera (RTV taksa), što RTV Federacije BiH i RTRS ne provode”.

Karamehmedović je na navode Poslovodnog odbora RTV Federacije BiH da BHRT prijeti da će umanjiti produkcijske kapacitete i emitovanje programa RTV Federacije BiH, što procjenjuju kao najavu krivičnog djela, zatražio da se ozbiljnim argumentima precizira “ko, kada, gdje i kome je prijetio”.

-…Krivično djelo je neispunjavanje zakonskih obaveza, a RTV Federacije BiH ne ispunjava zakonske obaveze, što stoji jasno i glasno u nezavisnom revizorskom izvještaju o poslovanju BHRT-a za prošlu godinu. Razlog je što prihod koji naplate od inkaso službi (RTV taksa) zadržavaju za sebe, isto kao i RTRS – rekao je generalni direktor BHRT-a u Dnevniku 2 BHT 1, saopćeno je iz BHRT-a.

On je pozvao sve nadležne inspekcijske, revizorske, organe države Bosne i Hercegovine i dva entiteta da uđu u sva tri javna servisa i utvrde stvarno stanje, dugovanja i odnose između emitera.

BHRT će, kako je istakao, na raspolaganje staviti kompletnu dokumentaciju.

Odbacio je i navode o netačnim podacima dugovanja entitetskih emitera prema BHRT-u, navodeći da su svi pokazatelji dugovanja zasnovani na knjigovodstvenim podacima, pruženim, a nenaplaćenim uslugama, izdatim fakturama, obračunatim na osnovu cjenovnika usluga koji je zajednički usaglašen i potpisan između BHRT-a i RTVFBiH te je značajno ispod komercijalnih cijena.

-BHRT će poduzeti sve što je u našoj moći da ostane u životu, prošli smo i teža vremena i opstali, što će biti i ovaj put. BHRT više nema prostora da bude tih, da šuti radi mira u kući i zabija glavu u pijesak i naravno, BHRT neće dozvoliti da propadne, a da to ne utječe na one koji su nas doveli u takvu situaciju – zaključio je Karamehmedović, saopćeno je iz BHRT-a.