Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Karamehmedović za Fokus.ba: BHRT-u svakodnevno prijeti prestanak rada

BiH

belmin-karamehmedovic

Trenutna situacija u BHRT-u je takva da ovom javnom servisu svakodnevno prijeti prestanak rada zbog nepostojanja načina stabilnog finansiranja, izjavio je u razgovoru za Fokus.ba Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a.

Podsjećamo, sistem naplate takse preko računa za fiksne telefone korisnika usluga tri dominanta telekom operatera u BiH istekao je 30.06.2016. godine, a u međuvremenu nije nađeno rješenje za naplatu takse putem nekog drugog, efikasnijeg, modela.

“Čak i u vrijeme dok je taj model bio na snazi, iz mjeseca u mjesec je bilježen veliki odliv pretplatnika zbog otkazivanja usluge fiksne telefonije ili radi prelaska na usluge kabl operatera, tako da neadekvatno finansiranje javnih servisa u BiH traje već nekoliko posljednjih godina. Pored ovoga, prisutan je problem nepotpunog provođenja Zakona o javnom RTV sistemu koji je u Parlamentu usvojen još 2005. godine, kao i neuređeni odnosi između tri javna emitera u BiH. Sve to dovelo je opstanak BHRT-a u pitanje”, kazao je Karamehmedović za Fokus.ba.

On nije optimističan da će se u narednom periodu riješiti problem naplate RTV takse, jer, kako ističe, raspravu o budućnosti BHRT-a zadnjih mjeseci obilježili su nezainteresiranost dijela zastupnika u oba doma Parlamenta BiH i predstavnika međunarodne zajednice “koja je u početku, preko Ureda visokog predstavnika imala važnu ulogu u uspostavi sistema javnog emitiranja, ali ovaj posao nikad nije doveden do kraja”.

“U proteklom periodu bilo je i političkih nesuglasica oko potrebe postojanja BHRT-a i načina njene organizacije, tako da je u takvom ambijentu teško naći razloga za optimizam”, naglasio je Karamehmedović.

Dodao je da se problem finanisranja BHRT-a dugoročno može riješiti odgovarajućim izmjenama zakona u smislu zakonskog određivanja načina naplate RTV takse putem jednog od modela koji su poznati u zemljama EU ili regiona.

“Izmjene zakona trebale bi se, neizostavno, provesti i u oba entiteta i to kad je riječ o Zakonu o izvršnom postupku, na način da priznanica za RTV taksu ima status izvršne i vjerodostojne isprave, radi provođenja prinudnog ostvarenja potraživanja po osnovu neplaćene RTV takse. Tek ako se pitanje naplate takse riješi na ovakav način u organima zakonodavne vlasti države BiH i njena dva entiteta, problem finansiranja javnih emitera u BiH može se dugoročno riješiti”, zaključio je Karamehmedović.