Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Karan: Arbitražni tribunal za Brčko ispunio svoj zadatak

Брчко – Каран – посјета

Arbitar za Brčko distrikt iz Republike Srpske Siniša Karan smatra da bi Arbitražni tribunal za Brčko trebalo da modifikuje mjesto i ulogu u budućem djelovanju.

Karan je, nakon razgovora sa gradonačelnikom Brčkog Sinišom Milićem, rekao da očekuje da će ubrzo i supervizor za Brčko i visoki predstavnik naći modus da rad Arbitražnog tribunala bude priveden kraju.

“Nakon gotovo 17 godina možemo da konstatujemo da je konačna arbitražna odluka uspješno sprovedena, da distrikt živi punim kapacitetom, da su njegove institucije sasvim autonomne i efikasne, potpuno samostalne u odnosu na entitete”, naglasio je Karan na konferenciji za novinare.

Konačna arbitražna odluka je, kako je naveo, zaštićena Ustavom BiH, odnosno svi mogući sporovi distrikta i entiteta, kao i distrikta i BiH, zaštićeni su Ustavnim sudom BiH.

“Od posebnog je značaja da je konačna arbitražna odluka ušla u ustavno-pravni sistem BiH i da je amandmanom jedan postala sastavni dio Ustava BiH”, dodao je Karan.

Iako je današnja posjeta arbitra za distrikt iz Republike Srpske Siniše Karana bila protokolarnog karaktera, ona je prema riječima gradonačelnika Brčkog bila korisna jer su dobijene konkretne poruke u vezi sa odnosom RS-a prema institucijama distrikta.

“Ovo je dobar pristup u radu arbitra iz Republike Srpske za distrikt Brčko, a takav pristup uskoro očekujemo i od arbitra iz Federacije BiH”, naglasio je Milić.

On je pohvalio najavu da će biti uspostavljena konkretnija i učestalija saradnja arbitra iz Srpske sa Vladom i institucijama distrikta.