Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nihada Glamoč

Karantin na Bjelavama napustilo 60 osoba

Studentski dom Bjelave 2 – izolatorij

Glamoč je kazala da je po osnovu izvještaja MUP-a KS jučer šest osoba kršilo mjere samoizolacije, a 33 osoba zabranu kretanja

Na osnovu naredbe Federalnog ministarstva zdravstva koje je izdalo 60 rješenja o prekidu karantena, 19. aprila ove godine Studentski dom Bjelave napustilo je 15 osoba, a već danas je još 45 osoba otišlo svojim domovima – potvrdila je komandantica Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo i ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč.

Ona je na online konferenciji za medije kazala da je jučer također za novih 16 osoba izdata mjera karantene i oni su sa graničnih prijelaza BiH smješteni u dom na Bjelavama.

Glamoč je izvijestila da je Štab civilne zaštite KS jučer na sjednici donio dvije naredbe, a koje se odnose na osobe u karantenu te na dezinfekciju ulica.

– Ministarstvu zdravstva KS je naloženo da putem JU Dom zdravlja i JU Zavoda za javno zdravstvo KS za svaku osobu koja dođe u karanten na Bjelavama u toku 24 sata izvrši testiranje. A potom, nakon 12 i 14 dana da se izvrši i retestiranje – naglasila je.

Druga naredba se odnosi na Kantonalnu upravu civilne zaštite da za potrebe vanrednog čišćenja ulica, u okviru akcije proljetnog čišćenja, u saradnji sa KJKP „Rad“ nabavi određene količine dezinfekcionih sredstava za pranje ulica.

Glamoč je kazala da je po osnovu izvještaja MUP-a KS jučer šest osoba kršilo mjere samoizolacije, a 33 osoba zabranu kretanja.

Također, kako je zaključila, 19. aprila ove godine u Službi za zapošljavanje prijavilo se 268 osoba, a od početka proglašenja stanja nesreće uzrokovane pandemijom koronavirusa, na bioru je prijavljeno 3.598 osoba.