Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Anto Matić

Karantina u SBK: Ne zna se koliko košta, ni ko će platiti

matic sbk (1)

Na upit novinara koliko SBK dnevno koštaju karantini, odnosno moteli u tri općine, Matić je kazao da tu procjenu još nema

U karantinima u Srednjebosanskom kantonu trenutno su smještene 82 osobe koje su doputovale iz inostranstva, a kantonalna Vlada od Federacije BiH očekuje da preuzme njihovo finansiranje, izjavio je u srijedu u Travniku ministar zdravstva SBK Anto Matić.

Matić je novinarima kazao da je Vlada SBK jučer ponovno federalnoj razini vlasti uputila urgenciju po pitanju ukidanja karantina, te da odgovor još nije stigao.

– Također, uputili smo prijedlog ugovora za rješavanje troškova karantina i danas ću telefonski pokušati doći do informacija – naglasio je Matić.

Na upit novinara koliko SBK dnevno koštaju karantini, odnosno moteli u tri općine, Matić je kazao da tu procjenu još nema.

Direktor Uprave za Civilnu zaštitu SBK Nikica Stipinović istaknuo je da je iz federalnog Ministarstva zdravstva stiglo pojašnjenje da se osobe iz karantina testiraju nakon 14 dana, te šalju u kućnu samoizolaciju, ukoliko su negativne na koronavirus.

– Dakle, nema priče o ukidanju karantina. Međutim, do danas nemamo nikavih finansijskih injekcija kad je u pitanju Federacija BiH, te smatram da će Vlada SBK morati izdvojiti interventna sredstva za te objekte – dodao je Stipinović.

Stipinović je također najavio da večeras počinje dezinfekcija javnih površina u općinama na području SBK, izuzev u Kiseljaku, Vitezu, Kreševu i Dobretićima koje su, kako je kazao, već izvršile dezinfekciju.

– Dolaze nam vozila i ljudi iz Federalnog štaba civilne zaštite sa dezinfekcijskim sredstvima koji će se udružiti s vatrogascima i večeras bi trebala početi dezinfekcija, ali još ne znamo koja će općina biti prva – kazao je Stipinović, nakon izvanredne sjednice Vlade SBK.