Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Karavlasi kod Kalesije: Bettina je bila robinja zbog “njemačkih papira”

BiH

betina

Na pokrajinskom sudu u njemačkom Halleu počelo je suđenje Christine Siegner (59) čija je kći Bettina Siegner godinama bila zatočena na jednom imanju u zaseoku Karavlasi, nedaleko od Kalesije. Još u maju 2012. javnost u BiH i Njemačkoj bila je zaprepaštena otkrićem kako je tada 19-godišnja djevojka bila u pravom smislu riječi robinja na imanju jedne bh. porodice.

Morala je raditi teške fizičke poslove, trpila udarce i poniženja, a zlostavljači su je održavali u životu hranom za životinje i starim kruhom. Pravi šok bio je podatak da je u BiH dovedena još kao djevojčica 2004., i to uz znanje svoje majke njemačke državljanke. Majka se optužuje kao supočiniteljica u zločinu i zbog činjenice da je najmanje dva puta godišnje posjećivala kćer u zatočeništvu, a nije učinila ništa da je oslobodi.

Ako se optužbe dokažu, prijeti joj kazna zatvora od najmanje godinu dana. Nesretnu djevojčicu oslobodile su komšije, a bh. pravosuđe je najodgovorniju osobu za ovaj zločin očuha Milenka Marinkovića osudilo na dvije godine zatvora u januaru 2013. Njegova nevjenčana supruga Slavojka i dalje ostaje pri svome i ne smatra da je išta loše učinila danas 23-godišnjoj djevojci koja je u njihov dom došla u dobi od 12 godina.

Tjerali su je da vuče zaprežna kola, puštali pse da je grizu, tukli je, tjerali da jede bundeve i stočnu hranu, te je rezali po licu. U ovaj kraj svijeta Bettinu je iz Njemačke dovela upravo majka Christine koja se udala za Milenka Marinkovića kako bi on dobio njemačke dokumente.