Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Intervju za Novu TV

Kardinal Puljić o saradnji s Komšićem: Ne mogu protiv zakona

kardinal-vinko-puljić

“Samim Daytonom pokazalo se da nemamo svi jednaka prava”

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje se osvrnuo na novoformirano Predsjedništvo BiH, te na inauguraciju u Sarajevu kojoj nije prisustvovao, kao ni dosadašnji član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović.

Danas niste bili na inauguraciji, jeste li pozvani?

Da, pozvan sam, ali nisam to mogao ukalkulirati u svoje vrijeme. Možda to ne bi bilo dobro ni radi samog konteksta situacije koja se dogodila.

Kako procjenjujete položaj Hrvata u BiH, osobito u Federaciji?

Samim Daytonom pokazalo se da nemamo svi jednaka prava. Visoki predstavnici koji su dosad bili ovdje, vjerojatno su mislili da će problem BiH najlakše riješiti s dva naroda pa su nas polako zakonski izgurali iz jednakopravnosti. Sada se moramo složiti i izboriti ta jednaka prava, a vjerujem da će i Evropa napokon shvatiti da nas ne može ignorisati. Daytonski kreatori moraju shvatiti da moraju uvažiti naše postojanje. Neka nas žive ne pokopaju, nego istinski uvaže da smo pravni i politički subjekt. Ne navijam ni za jednu stranku, već za narod koji je konstitutivan i u ovoj državi treba jednako pravno postati kreator te države.

Hoćete li kao nadbiskup surađivati s gospodinom Komšićem?

Ja ne mogu protiv zakona. Crkva mora naći put da opstane, ali i tražiti svoja prava.