BiH

vrhbosanski nadbiskup

Kardinal Vinko Puljić podnosi ostavku

08/09/2020
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Kardinal Puljić rekao je da je Rimokatolička crkva u BiH sada pred izazovom prilagođavanja novim zahtjevima vremena, dodajući kako to znači i njeno unutrašnje preustrojstvo

Kardinal Vinko Puljić, koji je danas napunio 75 godina, potvrdio je da će poglavaru Rimokatoličke crkve papi Franji u skladu sa ustaljenom praksom ponuditi ostavku kao vrhbosanski nadbiskup.

Puljić je rekao da pri tome neće prestati da djeluje šireći vjeru i da će se zalagati za pravdu i ravnopravnost Hrvata u BiH.

“Moje je da dam papi svoju ostavku, a šta će on uraditi, to stvarno ne znam”, kazao je kardinal Puljić za katolički portal “Nedjelja.ba”, dodajući kako će poslušati “što god Sveti otac odluči”.

Ranije ove godine papa Franjo postavio je vojnog ordinarija Tomu Vukšića za vrhbosanskog nadbiskupa koađutora, a generacijsku smjenu unutar katoličke crkve u BiH nastavio je i postavljenjem Petra Palića za mostarsko-duvanjskog biskupa, navodi Hina.

Raniji hvarski biskup novu dužnost u Mostaru od 86-godišnjeg Ratka Perića trebalo bi da preuzme 13. septembra.

Kardinal Puljić rekao je da je Rimokatolička crkva u BiH sada pred izazovom prilagođavanja novim zahtjevima vremena, dodajući kako to znači i njeno unutrašnje preustrojstvo.

“Moramo biti prepoznatljiva crkva”, istakao je kardinal Puljić.

Odgovarajući na pitanje kako u tim promjenama vidi različite zamisli o tome što bi sada trebalo da čine Hrvati katolici i treba li da se “nakon što su izgubili Bosnu koncentrišu na Hercegovinu”, kardinal Puljić rekao je da to promovišu politike “sklone nepravdi”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.