Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gradonačelnica Sarajeva

Karić: Bistrička stanica svjedok vremenu koje je prošlo i svjedok za generacije koje dolaze

bistricka stanica ss

Posebno je zahvalila direktoru Željeznica FBiH Enisu Džafiću, koji je vrijedno sa Gradskom upravom i administracijom radio na rekonstrukciji objekta

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić danas je, povodom 6. aprila – Dana grada Sarajeva, svečano otvorila obnovljenu Bistričku stanicu.

Istakla je da ovaj objekat, nacionalni spomenik BiH, otvara u čast svim mladim ljudima i svim generacijama koje dolaze. Objekt koji je sagrađen prije 116 godina, danas, kako je rekla, blješti u punom sjaju na ponos svim građanima.

Karić je poželjela da svaki naredni 6. april – Dan grada Sarajeva, bude obilježen otvaranjem prekrasnih objekata kao što je Bistrička stanica.

– Nemoguće je danas stajati na ovom mjestu, a ne osjetiti emociju. Mnoga su se djeca igrala ovdje, ili su slušali od roditelja najljepše priče o Bistričkoj stanici. Sretna sam što ovaj nacionalni spomenik sada biva obnovljeni svjedok vremenu koje je prošlo, ali i svjedok za sve buduće generacije mladih ljudi koje dolaze – kazala je Karić.

Zahvalila je svim bivšim gradonačelnicima Sarajeva koji su prisustvovali svečanosti otvorenja Bistričke stanice, Semihi Borovac, Kemalu Hanjaliću, Abdulahu Skaki, koji su svojim radom utkali energiju i trud kako bi danas Bistrička stanica ugledala svjetlo dana i to je zajednički uspjeh.

Posebno je zahvalila direktoru Željeznica FBiH Enisu Džafiću, koji je vrijedno sa Gradskom upravom i administracijom radio na rekonstrukciji objekta.

Bistrička stanica izgrađena je 1906. godine na Bistriku, nakon što su se austro-ugarske vlasti željeznicom uvezale sa Slavonskim Brodom i Budimpeštom. Potom su uvezani i istočni dijelovi BiH. Dužina uskotračne pruge iznosila je 161,5 kilometara, a njena izgradnja je trajala 15 godina.

Bistrička stanica je bila svjedok vremena, lijepih priča, lijepih ljubavi – neodvojivi dio kulturno-historijske baštine Bosne i Hercegovine.

Posebno je građanima ostao upamćen voz zvani “Ćiro”, koji je sedam decenija svakodnevno stizao u Bistričku stanicu, vozeći putnike, izletnike, ali i svježe namirnice za bistričku pijacu iz Istočne Bosne. Posljednji put je kroz ovu stanicu zapištao 1978. godine, kada je zamijenjen novim, modernijim vozovima.

Stekla je i svjetsku slavu, jer su upravo tu snimani kadrovi za film “Valter brani Sarajevo” režisera Hajrudina Šibe Krvavca. U zgradi Bistričke stanice, je i dio muzejske postavke Filmskog centra Sarajevo iz filma “Valter brani Sarajevo”.

U okviru objekta na prvom spratu se nalazi prostor za kafić i restoran, sa kojeg se pruža panorama grada.