Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova gradonačelnica Sarajeva

Karić: Sa saradnicima ću vrijedno raditi da vratimo zlatno doba Sarajeva

benjamina karic (1)

Bolest će proći. Korona će proći. Ono što ostaje, ostaje naša borba

Benjamina Karić, koja je na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva u četvrtak izabrana za gradonačelnicu Sarajeva pozvala je sve dobronamjerne ljude da se vrati zlatno doba Sarajeva i gradu pruži ono najbolje, javlja Anadolu Agency (AA).

Za zamjenike gradonačelnice Sarajeva gradski vijećnici u četvrtak u Vijećnici su izabrali Harisa Bašića (NiP) i Anju Margetić (Naša stranka).

Novoizabrana gradonačelnica i njeni zamjenici potom su položili svečanu zakletvu.

Dosadašnji gradonačelnik Abdulah Skaka novoj gradonačelnici je uručio ključ Grada Sarajeva.

Novoizabrana gradonačelnica u obraćanju medijima vijećnicima i vijećnicama zahvalila je na ukazanom povjerenju.

”Ja volim rad. Ono što mogu garantovati je da ću vrijedno raditi sa svojim saradnicima kako bismo vratili zlatno doba Sarajeva. Sarajevo je multikulturalan grad, grad sporta, grad umjetnosti, grad obrazovanja…“, rekla je Karić.

Pozvala je sve građane i građanke da joj pomognu da urade najbolje i idemo u budućnost te odupiremo svim teškim preprekama i teškom vremenu.

”Bolest će proći. Korona će proći. Ono što ostaje, ostaje naša borba. Sarajevo je grad prijateljstva. Pozivam vas da budete moji prijatelji, da pokažemo ljubav prema gradu Sarajevu. Jedino tako možemo uspjeti u svim našim zamislima. Sarajevo nikada nije bilo sebično, pružalo je ruke svim dobronamjernim ljudima. Zato mi kao građani i građanke trebamo biti dobronamjerni i pružiti ono najbolje našem gradu”, rekla je Karić.

Dodala je kako će ona, njeni zamjenici i gradski vijećnici raditi u interesu građana i građanki.

”Nadam se da ćete rezultate našeg rada vidjeti čim prije“, rekla je Karić.

Nova gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu, od svoje 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica stranke.

Karić javnosti je poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u Bosni i Hercegovini i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autorica je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda s latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik.

Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti doc.dr. Karić se izjašnjava kao ostali.