Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Karnevalska povorka: Mostarske ulice preplavili likovi iz bajki i crtića

mostar – karneval 2

Pčelice, gusari i cvjetići, vrapčići, klaunovi i trolovi te brojni likovi iz svijeta čarobnih bajki i popularnih crtića, danas su prodefilirali mostarskim ulicama u tradicionalnoj karnevalskoj povorci i nakratko grad na Neretvi pretvorili u čarobni svijet za uživanje svih generacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Karnevalska povorka s više od dvije stotine sudionika je u organizaciji Mostarskih mažoretkinja i Hrvatske glazbe Mostar krenula od gradske šetnice, kamo se, nakon obilaska grada, vesela povorka, uveseljavajući brojne građane, i vratila.

U povorci su sudjelovale Mostarske mažoretkinje svi uzrasta, koje su, kako je kazala njihova voditeljica i koreografkinja Anja Puhalo, tijekom čitave godine pripremale svoje tematske maske za ovu povorku pod nazivom “Četiri godišnja doba”.

“Karneval je zaista poseban događaja u kojem apsolutno uživaju svi sudionici povorke, ali i građani Mostara koji se zadnjih godina s pažljivo biranim maskama sve više priključuju karnevalskoj povorci”, kazala je Puhalo za Anadolu Agency (AA).

Ona ističe kako se za karnevalsku povorku Mostarske mažoretkinje pripremaju mjesecima jer, kako naglašava, svake godine žele donijeti jednu novu svježinu na gradske ulice.

Ne krijući zadovoljstvo zbog lijepog sunčanog dana u Mostaru i velikog broja veselih maski na ulicama, Puhalo naglašava da se iz godine u godinu sve veći broj građana, vrtića i škola priključuje njihovoj povorci, što je najbolji pokazatelj koliko je karnevalska povorka u gradu na Neretvi potrebna.

Pokladno razdoblje tradicionalno dozvoljava i ludilo na gradskim ulicama gdje svi imaju mogućnost nakratko postati netko drugi i pod krinkom omiljenog lika apsolutno uživati.

Pod pratnjom Hrvatske Glazbe Mostar građanima su se predstavili mališani iz Ustanove Dječji vrtići Mostar sa svoja dva vrtića “Kućom od Kamena” i “Vrtićem Mrvica”, a njihove teme kostima su pčelice, gusari i cvjetići, vrapčići, klaunovi i trolovi.

“Svake godine sudjelujemo u karnevalskoj povorci i zaista smo radosni da broj sudionika neprestano raste. Ove godine smo u duhu teme ‘Četiri godišnja doba’ i mi smo se odjenuli prema ljetnom vremenu koje s nestrpljenjem iščekujemo”, kazao je, u ime glazbene povorke, Damir Zadro.

Povorci se priključila i Osnovna kola Cim s kostimima pod temom Semafori i prometni znakovi te Plesni studio B-dance sa svojom skupinom Minions.

Pridružili su se i brojni građani koji nisu odoljeli bijegu iz stvarnog svijeta da bi barem nakratko uživali u čarobnoj priči, koja se nakon karnevalske povorke nastavlja na gradskoj šetnici uz tradicionalne krafne koje su simbol poklada.

Karneval je tradicionalna manifestacija koja se u gradu Mostaru održava već dugi niz godina, isključivo zahvaljujući entuzijazmu osoba koje nastoje očuvati stare običaje.

Premda se mostarski karneval ne obilježava podizanjem karnevalske zastave na glavnom gradskom trgu, kada maškare simbolično preuzimaju ključeve grada kao u drugim krajevima, ipak veseli likovi pod maskama donose svake godine posebnu atmosferu u grad na Neretvi.