Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Karte genocida u Srebrenici u školama Kantona Sarajevo

ks_skole_karte_srebrenica_genocid

Genocid na karti naziv je projekta koji je pokrenuo diplomirani ekonomista iz Kaknja Mugdim Cvrlj,o a ima za cilj prikazati dešavanja u Srebrenici i oko nje u julu 1995. godine.

On je izradio topografsku kartu s prikazom lokacija stradanja Srebreničana u tom periodu kao i masovnih grobnica.

O svom autorskom djelu Cvrljo je danas razgovarao i s ministrom za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvirom Kazazovićem koji je najavio da će ove karte biti postavljene u svim školama Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Press službe KS.

– Dešavanja u Srebrenici u tom periodu ispričana su na razne načine, kroz knjige, dokumentarne emisije, a u toku mog izučavanja tih dešavanja uočio sam da nigdje nisu opisana na topografskoj karti. Genocid ima četiri faze a to su planiranje, realizacija, prikrivanje i negacija. Ove prve tri agresor je sprovodio po kartama, a to sam ja poslije dokumentovao na ovoj karti genocida – obrazložio je Cvrljo.

Po njegovim riječima, prikazane su lokacije masovnih zarobljavanja Srebreničana i njihove egzekucije kao i 39 masovnih grobnica.

Rekao je da su mu izvori podataka bili djela istaknutih bosanskohercegovačkih historičara, dokumenti Haškog tribunala i Suda BiH, ali da ih je prikupljao i tokom višegodišnjeg učestvovanja na Maršu mira.

Karta je prošla recenziju historičara Mirada Čakširana, eksperta iz kartografije i vojne topografije Amira Čorbe i profesora historije zaposlenog u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari Azira Osmanovića. Nedavno je prezentirana i na Koordinaciji tijela ministara obrazovanja kantona Federacije BiH i federalnoj ministrici obrazovanja.