Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kasipović: Nije tačno da je objavljen datum referenduma u RS-u

narodna skupstina rs – kasipovic

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović pojasnio je da jučer u „Službenom glasniku RS“ nije objavljena skupštinska odluka o raspisivanju referenduma u RS-u o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, već odluka Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a, kojom je utvrđeno da tom odlukom nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda. 

Kasipović je rekao da su neki mediji prenijeli da je to skupštinska odluka o referedumu, te izračunali i datum referenduma, što nije tačno, jer odluka Vijeća Ustavnog suda RS-a ne opredjeljuje datum održavanja referenduma.
tanač
Tek kada bude objavljena odluka Narodne skupštine RS-a počinje da teče rok za održavanje referenduma o raspisivanju referenduma u RS-u o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Kasipović je i danas ponovio tvrdnju da su referendum u RS-u i strukturalni dijalog o pravosuđu u BiH dva odvojena procesa.

Dodao je da RS i Ministarstvo pravde značajno participiraju u unapređenju pravosudnog sistema u BiH.

Najavio je i da će resorno entitetsko ministarstvo i dalje argumentirati pristup RS-a kada je u pitanju rad Suda BiH, posebno u pogledu proširenja nadležnosti.