Gdje je novac?

Kasne isplate dječijeg dodatka u FBiH, porodicama neisplaćeno 30 miliona KM

porodice 3plus

Očekujemo hitnu reakciju federalnog ministarstva kako bi se (čim prije) počelo sa isplatom dječijeg dodatka, kao i sa isplatom svih zaostalih dječijih dodataka do sada, poručili su iz Udruženja “Porodice tri plus”

Udruženje “Porodice tri plus” danas je uputilo dopis Ministru rada i socijalne politike, Vesku Drljači, u kojem su istaknuli svoje nezadovoljstvo zbog neisplaćivanja dječijeg dodatka na prostoru cijele Federacije.

U dopisu je navedeno da se već tri mjeseca čeka na početak isplate dječijeg dodatka, tj. da isplate od usvajanja novog zakona nisu realizovane.

S obzirom na to da pravo na dječiji dodatak ostvaruje 90.000 djece, porodicama je samo u posljednja tri mjeseca zbog neimplementacije ove mjere onemogućeno pravo na raspolaganje novcem u iznosu od 30 miliona KM – stoji u dopisu.

S naše strane postojalo je razumijevanje da je promjena zakona dovela u iskušenje administraciju resornog ministarstva, ali je neisplata, roditelje dovela u nevjericu, a one kojima je ovo jedini izvor finansiranja na rub egzistencije – istaknuto je dopisom.

Očekujemo hitnu reakciju federalnog ministarstva kako bi se (čim prije) počelo sa isplatom dječijeg dodatka, kao i sa isplatom svih zaostalih dječijih dodataka do sada – zaključili su iz Udruženja “Porodice tri plus”.