Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BH novinari osuđuju potez

Kasumović pozvao na kršenje zakona i neplaćanje RTV takse: “Ne plaćaju ni Čovićevi, ni Dodikovi”

fuad kasumovic fena

Gradonačelnik Zenice je priznao da ni on sam ne plaća RTV taksu i rekao da su federalni i državni javni servis “SDA televizije”

Nakon što je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović javno pozvao građane da ne plaćaju RTV taksu za javne servise Radioteleviziju Bosne i Hercegovine (BHRT) i Radioteleviziju Federacije BiH (RTVFBiH), Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije je osudio ovaj potez, istakavši da njegove izjave predstavljaju direktni poziv na nepoštivanje zakona.

Tokom posljednje sjednice Gradskog vijeća, održane u srijedu u Zenici, Kasumović je rekao da u proteklih sedam godina, otkako je on na funkciji gradonačelnika, “nijedan pozitivan prilog nije otišao”, odnosno nije emitovan iz Zenice na spomenutim javnim servisima, te je pozvao građane Zenice da ne plaćaju RTV taksu, “kao što ne plaćaju ni Čovićevi, ni Dodikovi”. Kasumović je priznao da ni on sam ne plaća RTV taksu i rekao da su federalni i državni javni servis “SDA televizije”.

Upravni odbor BH novinara naglašava da ovakve Kasumovićeve izjave predstavljaju direktni poziv na nepoštivanje zakona, što je nespojivo sa javnom pozicijom gradonačelnika koju obnaša.

“Ovo nije prvi put da Kasumović poziva na neplaćanje RTV takse, kao i da etiketira novinare/ke i urednike javnih servisa čije izvještavanje mu nije po volji”, istakli su iz UO Udruženja BH novinari.

Ocijenili su nedopustivim iznošenje neargumentovanih tvrdnji o uređivačkoj politici javnih servisa BHRT i RTVFBiH, kao i konstantne pokušaje profesionalne diskvalifikacije novinara i novinarki iz Zenice koji kritički izvještavaju o postupcima gradske vlasti, sa gradonačelnikom Kasumovićem na čelu.

“Podsjećamo da su politički pritisci na zeničke medije i novinare-dopisnike javnih servisa, miješanje u uređivačku politiku, pravljenje liste ‘podobnih’ i ‘nepodobnih’ novinara, uskraćivanje prava na pristup informacijama i javnim događajima, samo dio neprimjerenih i nedemokratskih metoda gušenja slobode medija u ovom gradu, koji traju nesmanjenom žestinom i u kontinuitetu od 2016. godine”, naglasili su.

Upravni odbor BH novinara pozvao je vijećnike Gradskog vijeća Zenica da se javno ograde od navedenih izjava gradonačelnika Kasumovića, usmjerenih ka ciljanom rušenju profesionalnog integriteta novinara i urednika javnih servisa, kao i dopisnika ovih medija iz Zeničko-dobojskog kantona.