Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gradsko vijeće

Katica: Vratiti nadležnosti Gradu Sarajevu koje je imao prije rata

Velija Katica

Vijećnik Velija Katica smatra da konačno treba riješiti problem nadležnosti koje se prepliću, a tu se najviše misli na komunalne usluge i regulacione planove

Gradsko vijeće Sarajeva danas će na sjednici razmatrati informaciju o Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo, a kojim bi se definirale nadležnosti općina, grada i kantona.

Vijećnik Velija Katica smatra da konačno treba riješiti problem nadležnosti koje se prepliću, a tu se najviše misli na komunalne usluge i regulacione planove.

Dosadašnji Zakon, podsjeća, je koncipiran tako da su većina ovlaštenja, nadležnosti, bile prenesene na općinski nivo, te da Grad gubi puno na tome i to nije dobro.

– Trebamo ići u smjeru vraćanja kompetencije gradu koje je imao i prije rata. Na taj način gradu dajemo snagu ko glavnom gradu BiH – naglasio je Katica u izjavi za Fenu.

Kao primjer, naveo je budžet koji ima Grad Zagreb u iznosu od 300 miliona eura, a Budžet Grada Sarajeva je 16,5 miliona KM.

Dodao je, da iako je Grad posebno u mandatu gradonačelnika Abdulaha Skake, uradio značajne projekte, kao što je Projekt trebevička žičara, Bistrička stanica, Olimpijski muzej, projekt biciklistička staza, treba raditi više.

– Glavni grad BiH, Sarajevo, možemo ojačati samo ako ojačamo mogućnosti za veći budžet – zaključio je vijećnik Velija Katica.